Наприкінці 2023 року Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила самотність «гострою загрозою глобальному здоров’ю», а також створила Комісію з соціальних зв’язків. В організації стверджують, що самотність негативно впливає на всі аспекти здоров’я, добробуту та розвитку. Вплив такий значущий, що його можна прирівняти до 10-15 цигарок на день.

Проте стосунки з деякими людьми можуть мати більше шкоди, ніж позитивного впливу. Мова про людей із токсичною поведінкою. Часом самотність приємніша й безпечніша за спілкування з ними. 
Але як зрозуміти, що поруч саме токсична людина, а не втомлена, тимчасово ображена чи розлючена? Розбираємося.  
Як розпізнати людину з токсичною поведінкою Наведемо кілька характеристик, притаманних токсичним особам.
 Непостійні.
Люди з токсичною поведінкою не виконують своїх зобовʼязань та обіцянок. Тому важко покладатися на них та планувати якісь спільні справи. Така непослідовність ускладнює стосунки.
 Потребують багато уваги та маніпулюють.
Їм завжди може бути щось потрібно від інших, але самі вони не завжди відповідають такою ж увагою. Наприклад, це можуть бути часті телефонні дзвінки, повідомлення та зустрічі. Крім того, токсичні люди можуть брехати, викривлювати події, щоби отримати увагу або те, що їм потрібно.
 Не можуть радіти за інших. 
Їм притаманні заздрість, егоцентризм, втрата контролю над стосунками, які вони намагаються контролювати, або постійне порівняння з собою. Зверни увагу, якщо людина принижує вас, навіть жартома.

 Нехтують кордонами.
Навіть якщо ви безліч разів повторювали, що ситуація чи вчинок є неприємним і неприйнятним для вас, вони це ігнорують. У таких людей зазвичай низький рівень емпатії.
 Не беруть відповідальність. 
Якщо їм сказати, що їх слова або дії образили вас, найімовірніше вони звинуватять вас у надмірній чутливості на свою адресу. Крім того, люди з токсичною поведінкою люблять драму і можуть навмисно влаштовувати сцени та скандали на рівному місці.
Ознаки, які можуть вказати, що людина поруч з вами має токсичну поведінку: 
 поруч із нею відчуваєте збентеження сором, провину та інші неприємні емоції; 
 думаєте, що заслуговуєте на вибачення, але ніколи їх не отримуєте;
 завжди мусите захищатися та відстоювати себе; 
 ніколи не почуваєтеся повністю комфортно; 
 втрачаєте впевненість у собі; 
 ваші потреби ігнорують;
 страждає ваша самооцінка;
 відчуваєте себе погано та виснажено.
Чотири способи захистити себе від токсичних людей


Часто люди можуть поводитися токсично через виховання чи життєвий досвід і не знають здорових способів боротьби з власним стресом. Саме тому, щоб відновити рівновагу та нормалізувати власний емоційний стан, вони намагаються вилити негатив на людей із власного оточення, чим можуть їх ранити.
То що робити? Як комунікувати з такою людиною? Ось кілька стратегій:
 Не мовчати.
Якщо поведінка людини неприємна, скажіть відкрито про це, адже відповідальність за наші кордони лежить насамперед на нас. Краще використовувати «я-твердження», на кшталт: «Я злюся, коли ти не виконуєш свої обіцянки», «Я не погоджуюсь із цими звинуваченнями, вважаю, що вони безпідставні».  
  Встановити жорсткіші межі. 

Межі можуть стосуватися дозволених і закритих для обговорення тем, часу спілкування, манери спілкування та поведінки. Моральний тиск, образи, нехтування і знецінення — не норма. Тому впевнено заявляйте про свою незгоду. Це може не допомогти, але також є шанс, що людина почне змінюватися або припинить з вами спілкування.
 Контролювати реакції та дії у відповідь на вчинки таких людей.
Намагайтеся не звертати увагу на образливі слова токсичної людини. Це непросто, токсичні вислови чи скарги важко ігнорувати, а ще складніше подолати емоції, не видати, що вас це чіпляє. Але, якщо вийде, матимете позитивний для вас ефект. 
Якщо є така можливість, заздалегідь продумайте, про що і як будете говорити з такою особою. Під час розмови переймайте ініціативу, ставте багато запитань, розповідайте щось своє.
 Зосереджуватися на собі та власних цінностях.
Вибирайте нейтральну лінію поведінки під час спілкування з тим, хто отруює вам життя: не підтримуйте зоровий контакт, дивіться у вікно чи деінде, позіхайте, час від часу кивайте. Токсичні люди майстри суперечок. Якщо ви теж будете сперечатися, швидше за все самі ж і постраждає найбільше. Крім того, у такий спосіб ви не зробите жодного кроку для виходу з токсичних відносин, навпаки, ще більше в них застрягнете.
Якщо стосунки з людьми виснажують й ранять, а наведені вище підходи не працюють, спробуйте звернутися по допомогу до фахівця з психічного здоров’я. Або, за можливості, відпустити таку людину та припинити спілкування взагалі.