Літній період – це не тільки час відпочинку біля водойм, але й підвищений ризик захворювання на лептоспіроз.

Лептоспіроз – це інфекція, яка передається від тварин до людей. Бактерія проникає в організм людини через тріщини, порізи або рани на шкірі, а також через слизові оболонки очей, носа та рота.

Захворювання може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту та навіть спричинити смерть, якщо своєчасно не звернутися по медичну допомогу.

Від людини до людини лептоспіроз не передається.

За перші п’ять місяців 2024 року було зареєстровано 97 випадків цієї небезпечної інфекції, найбільше – у Чернігівській (28), Закарпатській (19) і Миколаївській (12) областях. У решті регіонів зафіксовано 0–7 випадків.

Найпоширеніший механізм передачі – контактний, під час купання і риболовлі в заражених водоймах, сінокосу на зволожених територіях та обробки городу, доглядаючи за хворими й інфікованими тваринами.

Як уберегтися від лептоспірозу:

Уникайте заражених водойм: не купайтеся і не рибальте у водоймах, з якими можуть контактувати інфіковані тварини, наприклад, біля водопою худоби;

Вакцинуйте тварин: хатні та сільськогосподарські тварини мають бути вакциновані проти лептоспірозу;

Уникайте контактів із хворими тваринами;

Одягайте рукавички та закрите взуття: під час роботи на городі та збору ягід у лісі користуйтеся засобами індивідуального захисту;

Знищуйте гризунів удома: проведіть дератизаційні заходи у своєму помешканні та убезпечте воду та харчі від забруднення виділеннями гризунів;

Термічно обробляйте продукти тваринного походження.

Якщо ви помітили симптоми та мали контакт із потенційно зараженою водою або тваринами, негайно зверніться до лікаря 103 або 112. Лікування необхідно розпочати негайно, адже захворювання швидко прогресує.