Борщівник Сосновського – це дикоросла дуже небезпечна і отруйна рослина, при контакті з якою виникають сильні опіки шкіри.

Стебло у борщівника Сосновского прямостояче, ребристе, з борозенками, висотою до 3-5 м, в діаметрі – 3-5 см, а іноді – і до 10 см. Листя – черешкові, великі (довжиною до 50-60 см), трійчасто- або перисто-роздільні, опушені, зверху зелені, знизу сіруваті.

Борщівник Сосновського має токсичну дію на шкіру людини. Прозорий водянистий сік рослини (він є в усіх частинах – в листях, стеблах, коріннях, плодах) багатий на фотоактивні сполуки – фурокумарини. При контакті зі шкірою вони викликають малопомітне подразнення, як від кропиви, але під дією ультрафіолетового, зокрема сонячного, випромінювання в сокові активуються токсичні властивості, підвищуючи чутливість шкіри до ультрафіолету в сотні разів. Навіть одноразове торкання до борщівника призводить до опіків 1-3 ступенів. Особлива небезпека полягає в тому, що дотик до рослини спочатку не викликає в людини ніяких неприємних відчуттів, але вже через кілька годин або навіть діб розпочинається свербіж і почервоніння уражених ділянок шкіри, а потім з’являться пухирі. При сильних опіках підвищується температура, починається лихоманка, з’являються виразки, а після загоєння на їх місці ще 2-3 роки залишаються темні плями. Місця уражень важко гояться, загострюються прояви інших шкірних захворювань

Якщо вам довелось доторкнутися до борщівника, то відразу після контакту з ним необхідно:

– захистити уражені ділянки від сонячних променів мінімум на дві доби;

– ретельно промити уражені місця водою з густою мильною піною або слабким розчином марганцівки;

– обробити будь-яким засобом, що традиційно призначають при опіках («Пантенол»);

– випити антигістаміннийінестероїдний протизапальний препарати.

У випадку коли опік знаходиться на голові або площа його більше 10% площі тіла, була тривала інсоляція з утворенням глибоких язв та великих пухирів, різко піднялася температура, почалася сильна алергічна реакція – необхідно терміново звернутись за допомогою до лікаря. Не можна протикати пухирі, розчухувати уражену ділянку, лікуватися народними методами тощо.

Варто зазначити, що статтею 52 «Псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель» Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачені штрафи за невжиття заходів по боротьбі з бур’янами. Землевласники і землекористувачі, які не вживають заходів із боротьби з бур’янами, у тому числі із борщівником, несуть адміністративну відповідальність.