Вакцинація за Національним календарем щеплень захищає і дітей, і дорослих від багатьох інфекцій. Якщо ви не вакциновані або пропустили щеплення, ви і ваша дитина можете наражатися на небезпеку.

Ось деякі випадки, коли потрібна екстрена вакцинація:

Правець

Якщо ви отримали травму, яка порушила цілісність шкіри чи слизових оболонок, відморозилися, отримали опік, прокол шлунково-кишкового тракту або вас вкусила тварина, лікар може рекомендувати екстрену вакцинацію від правця, особливо якщо ви або ваша дитина не вакциновані або минуло більше 5 років з часу останнього щеплення.

Сказ

Люди, яких покусали дикі тварини або тварини з підозрою на сказ, потребують негайної вакцинації. Навіть незначні подряпини чи сліди слини тварини є підставою для звернення до лікаря у найближчий травмпункт. Лікар визначить схему введення антирабічної вакцини.

Кір

Екстрена вакцинація може бути необхідною для дітей та дорослих, які не були щеплені або не хворіли на кір, після контакту з хворою людиною.

Це лише кілька прикладів.

Рекомендацію щодо екстреної вакцинації може надати лише лікар під час огляду чи консультації. Це не завдання для Google, подруги чи Facebook. Лікар врахує всі фактори, пов’язані з вашим станом здоров’я та хронічними захворюваннями.

Якщо ви або ваша дитина не вакциновані від дифтерії, кору, гепатиту А чи В, вітряної віспи, після контакту з хворою людиною обов’язково проконсультуйтеся з сімейним лікарем щодо подальших дій.

Важливо знати, які саме щеплення отримали ви та ваші близькі. Зберігайте карту профілактичних щеплень. Перевірте в медичному закладі, де ви робите щеплення, чи внесли всю необхідну інформацію до електронної системи охорони здоров’я.