Кашлюк, дифтерія та правець — небезпечні інфекційні хвороби, які можуть загрожувати життю. Кашлюк проявляється сильними нападами кашлю, що особливо небезпечно для немовлят, адже може спричинити зупинку дихання. Дифтерія вражає горло, серце, нервову систему та нирки, ускладнюючи дихання. Правець викликає важкі м’язові спазми і може призвести до летальних випадків у 80% випадків.

В Україні доступно понад 1,8 млн доз вакцин проти дифтерії, правця та кашлюку, які надаються безоплатно для всіх громадян. Вакцини постачаються централізовано за підтримки національних і міжнародних партнерів.

Щоб захиститися потрібно:

Крок 1: Зверніться до свого сімейного лікаря, щоб перевірити вакцинальний статус. Лікар проконсультує вас щодо процедури вакцинації, доступних вакцин, можливих реакцій та ускладнень. Не забудьте повідомити про стан здоров’я, хронічні хвороби та алергії.

Крок 2: Після отримання направлення зробіть щеплення в одному з пунктів вакцинації: у сімейних амбулаторіях, поліклініках, медичних центрах або приватних закладах.

Усі вакцини в Україні — якісні та безпечні. Вони суворо контролюються на всіх етапах: від виробництва до зберігання, щоб забезпечити дотримання холодового ланцюга. У пунктах вакцинації є інструкції щодо застосування імунобіологічних препаратів. Ознайомитися з ними можна також на сайті ДЕЦ МОЗ України.

Перед щепленням медичні працівники обов’язково проведуть огляд. Після вакцинації залишайтеся у медзакладі 30 хвилин, щоб переконатися у відсутності алергічних реакцій. Медпрацівники, залучені до вакцинації, пройшли спеціальне навчання та володіють технікою надання невідкладної допомоги.

Для повного захисту дотримуйтеся графіка вакцинації згідно з Національним календарем щеплень (https://tinyurl.com/bdd9jtm2). Дорослим потрібно ревакцинуватися проти дифтерії та правця кожні 10 років. Якщо ви пропустили щеплення, зверніться до лікаря для складання індивідуального графіка.

Пам’ятайте: вакцинація безоплатна для всіх вікових груп. Звертайтеся до свого сімейного лікаря або найближчого медзакладу. Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких!

Довідково: з 1 серпня в Україні триває кампанія щодо додаткових заходів з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця для груп населення, які пропустили планові щеплення в попередні роки, та яким необхідно їх надолужити.

UNICEF Ukraine