k2FtbBdWr1

Захист персональних даних: відбулась тематична нарада

Сьогодні, 9 червня, під головуванням заступника голови Львівської облдержадміністрації Олександра Кулепіна, відбулася тематична онлайн-нарада щодо стану реалізації Закону України «Про захист персональних даних» . Участь у заході взяли: представниця Уповноваженого у сфері захисту персональних даних Інна Берназюк, заступник директора Департаменту у сфері захисту персональних даних Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Андрій Краснощок, голови райдержадміністрацій, районних рад, територіальних громад області.

У межах заходу обговорено питання обробки, збереження та розголосу персональних даних, які є в підпорядкуванні відповідних державних органів. Зазначено, що захист персональних даних має забезпечити людині її право на приватність, що передбачено в Конституції України. Увагу зосередили на тому, щоб державні службовці та посадові особи забезпечили це право. До слова, персональні дані – це будь-яка інформація, яка може ідентифікувати людину.
Цьогоріч центральні органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування перевірятимуть на дотримання цих вимог. У зв’язку з цим, у кожному структурному підрозділі, який займається обробкою персональних даних має бути чіткий план роботи: визначити порядок доступу працівників до персональних даних; визначити порядок ведення обліку працівників та порядок їх доступу до таких даних; розробити план на випадок несанкціонованого доступу до цих даних, пошкодження технічного обладнання, виникнення надзвичайних ситуацій.
Також на нараді обговорили яким чином потрібно надавати персональну інформацію, у разі запиту від адвокатів, нотаріусів чи третіх осіб.

Важливо пам’ятати! За порушення вимог щодо закону України «Про захист персональних даних» існує як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.