Відбувся Всеукраїнський форум «Україна 30. Здорова Україна». Другий день форуму відкрила перша леді країни Олена Зеленська, яка розповіла про реформу системи харчування у школах, започатковану за її ініціативою.

«Збереження здоров’я дітей є одним з найважливіших завдань держави. За даними ЮНІСЕФ, систематичний аналіз освітніх програм у 52 країнах світу показав, що існування програми шкільного харчування є одним з небагатьох чинників, які позитивно впливають не тільки на бажання відвідувати школу, а й на рівень навчання в цілому. Учні показували вищі бали під час когнітивних, мовних та математичних тестів», – зазначила Олена Зеленська.

У 2020 році провели аудит 500 українських шкіл щодо організації системи харчування та задоволеності шкільним харчуванням серед учнів. З’ясувалося, що немає умов для дієтичного харчування; обладнання зношене та застаріле; немає достатнього розуміння принципів повноцінного харчування; лише 7% дітей подобається те, чим вони харчуються у шкільних їдальнях.

Торік з ініціативи першої леді України стартувала всеукраїнська реформа системи шкільного харчування.

«Більшу частину свого часу наші діти проводять саме у навчальних закладах, тож і харчування здебільшого відбувається також у школі. На жаль, діти замало рухаються, вживають багато солодощів та солі, що призводить до раннього ожиріння та проблем із серцево-судинною системою. Відповідно до нововведень, обмежено кількість солі та цукру, жирів у харчових продуктах, що можуть пропонуватися дітям. Натомість у шкільному меню має бути більше м’яса, молочних продуктів і фруктів», – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

З початку реформи системи шкільного харчування оновили застарілу нормативну базу. У 2020 році вперше виділили державну субвенцію в розмірі 400 млн грн на модернізацію харчоблоків у шкільних їдальнях. З 15 тис. українських шкіл 1809 закладів змогли скористатися субвенцією. На 2021 рік виділена субвенція «Спроможна школа», якою навчальні заклади також можуть скористатися для оновлення харчоблоків та їдалень.

У 2020 році вперше виділили державну субвенцію в розмірі 400 млн грн на модернізацію харчоблоків у шкільних їдальнях. З 15 тис. українських шкіл 1809 закладів змогли скористатися субвенцією.

У межах робочої групи шеф-кухар Євген Клопотенко та команда проєкту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України розробили оновлене рекомендоване шкільне меню.

Ще один важливий інструмент реформи – великий інформаційний портал. Його завдання – полегшити імплементацію змін та стати ядром кампанії, зібрати максимум корисної інформації про реформу, шкільне харчування, принципи здорового харчування та стати обов’язковим місцем для пошуку інформації для управлінців та учнів, батьків і бізнесу, який хоче долучитись до допомоги школам. Портал розробляється спільно з технічним партнером – компанією Soft Serve. Ресурс буде запущено до початку 2021/2022 навчального року.

«У результаті реформи діти отримують безпечні харчові звички, які залишаться з ними і в дорослому житті. Смачна й цікава їжа сприяє цікавому та якісному навчанню. Батьки – спокійні, адже вони можуть бути впевнені в якості, безпечності та корисності харчування в школах. Школи матимуть більше можливостей для впровадження своїх ідей з організації шкільного харчування. Ми отримуємо суспільство, яке складається зі здорових, свідомих, освічених громадян», – резюмувала дружина Президента.

Олена Зеленська доповіла про реформу системи шкільного харчування на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Здорова Україна»