Ініціатива «Зміцнення стійкості на місцях. Підтримка екстрених ремонтів у громадах» запущена в рамках проєкту «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується ЄС та його державами-членами в Німеччині, Швеції, Польщі, Данії, Естонії та Словенії, у тісній співпраці з Міністерством відновлення. На меті – допомогти 100 громадам, які зазнали серйозних руйнувань внаслідок російської агресії, надаючи підтримку в проведенні екстрених ремонтних робіт.

«Роль громад в процесі відновлення є вирішальною, адже саме вони є першоджерелом даних та рушійною силою багатьох процесів. Посилення спроможності громад, підтримка їх на місцях вже зараз, до закінчення війни – базова умова швидкого і розумного відновлення в майбутньому.

Починати відбудову можна і потрібно ще до перемоги, особливо коли йдеться про об’єкти, що потребують термінового відновлення.

При плануванні відновлення ми як міністерство закладали підхід, за якого кожна громада могла б самостійно ініціювати проєкти. Адже окрема громада знає, що потрібно для відновлення саме їм. Цей підхід виправдав себе – 80% усіх профінансованих регіональних проєктів були подані саме органами місцевого самоврядування.

Завдяки ULEAD з Європою / ULEAD with Europe ми забезпечимо необхідне для якомога скорішої відбудови ще у 100 громадах. У рамках ініціативи “Зміцнення стійкості на місцях.

Передбачено три напрямки, за якими надаватиметься підтримка:

☑️Програма ваучерів – громада сама обирає та отримує в магазині необхідні будівельні матеріали, вартість яких відшкодовується;

☑️Пакет «Мобільність» – громада безоплатно отримує транспортний засіб, що допоможе в локальній відбудові;

☑️Набір інструментів «Тулкіт» – громада отримує набори інструментів та обладнання для проведення ремонтних робіт і відбудови.

«Зміцнення стійкості на місцях. Підтримка екстрених ремонтів у громадах» втілюється зокрема саме завдяки уряду Німеччини, який через Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung (BMZ) виділив додаткові кошти задля зміцнення стійкості українських громад та підтримки їхніх зусиль із відновлення.