Щоб запобігти кібершпигунству та захистити особисті дані в соціальних мережах, варто дотримуватися низки рекомендацій з безпечного користування тими чи іншими соціальними мережами. Тож, ділимося порадами щодо того як покращити захист акаунтів.

Соціальна мережа Instagram

Для кожного облікового запису рекомендується налаштувати двофакторну автентифікацію. Для цього відкрийте застосунок, перейдіть у розділ «Налаштування» та відкрийте пункт «Безпека». Натиснувши на пункт «Перевірка безпеки» Ви отримаєте рекомендації від Instagram щодо підвищення рівня захищеності вашого акаунту (зокрема, це можуть бути рекомендації щодо змінипароля на більш надійний, підтвердження електронної пошти, мобільного телефону та встановлення двофакторної автентифікації).

Зауважимо, що встановити «Двоетапну перевірку» можна шляхом окремого додатку для автентифікації, текстового повідомлення на номер телефону чи за допомогою WhatsApp (попередньо увімкнувши отримання повідомлення за номером).

Також в меню «Безпека» Ви можете перейти до пункту «Входи в обліковий запис» та перевірити доступ до облікового запису з невідомого Вам пристрою. У разі якщо Ви не впевнені, що всі сеанси відкриті на ваших пристроях, обов’язково завершіть невідомий(-і) сеанс(-и).

Рекомендується періодично змінювати пароль до облікового запису, встановлюючи складний пароль, що не використовується в інших соцмережах, месенджерах чи електронних поштах. Не відкривайте потенційно шкідливі посилання, що можуть надійти в особистих повідомленнях або написані в коментарі до посту.

Соціальна мережа Facebook

Захист Вашого акаунту Facebook так само залежить від правильних налаштувань. Для цьоговідкрийте застосунок, перейдіть до «Меню», прогортайте до низу і оберіть пункт «Налаштування». Після чого відкрийте розділ «Пароль і безпека». В цьому меню Ви можете перевірити важливі налаштування безпеки за рекомендаціями Facebook, а також змінити пароль (вкотре звертаємо увагу, що це варто робити регулярно — встановлювати унікальні та складні паролі). Також необхідно налаштувати двоетапну перевірку, для цього натисніть «Використання двоетапної перевірки» та, керуючись рекомендаціями Facebook, оберіть зручний для Вас метод двофакторної автентифікації.

Після налаштування перейдіть до попереднього меню «Пароль і безпека», перевірте з яких пристроїв Ви авторизовані до акаунту в пункті «Авторизовані входи», а також відкривши меню «Отримувати сповіщення про підозрілі входи», увімкніть сповіщення на пошті та у додатку .

Не відкривайте та не зберігайте вкладені файли , які надійшли разом із підозрілими повідомленнями у Messenger Facebook, а також не переходьте за посиланнями, отриманими в повідомленнях чи написаних в коментарі до посту.

Періодично перевіряйте активні пристрої відповідно до рекомендацій, окреслених вище.

Соціальна мережа Twitter (X)

Задля підвищення безпеки Вашого облікового запису(-ів) у соціальній мережі Twitter (X) відкрийте застосунок, натиснувши на піктограму профілю оберіть меню «Налаштування та конфіденційність». Перейдіть за розділом «Безпека та доступ до профілю». В цьому меню, натиснувши на пункт «Безпека», налаштуйте двофакторну автентифікацію за допомогою текстового повідомлення на мобільний телефон, додатку для автентифікації або ключа безпеки. Також рекомендується увімкнути функцію «Захист від скидання пароля» в меню «Безпека» для унеможливлення зміни пароля без Вашого підтвердження.

Перейдіть до меню «Безпека й доступ до профілю» та в пункті «Додатки та сеанси» перевірте наявні інші несанкціоновані сеанси, підключені застосунки, а також авторизовані пристрої.

Періодично змінюйте пароль, для цього в меню «Налаштування та конфіденційність» оберіть «Ваш профіль» та пункт «Змініть свій пароль». Не переходьте за посиланнями , які надійшли в особистих повідомленнях або в коментарях до твіту (публікації).

Дотримуючись цих порад, Ви зможете значно знизити ризик кібершпигунства та інших загроз.

#кібербезпека