Пташиний грип A(H5N6)

25 липня 2024 року Центр охорони здоров’я (CHP) Департаменту охорони здоров’я  Гонконгу повідомив про нове лабораторно підтверджене зараження людини пташиним грипом A(H5N6).

Захворіла 70-річна жінка з провінції Аньхой, у якої симптоми з’явилися 17 червня 2024 року. 19 червня 2024 року хвору госпіталізували. Стан пацієнтки не покращився, і вона померла 8 липня 2024 року. Хвора мала контакт із живою птицею на ринку живої птиці до початку захворювання.

З 2014 року та станом на 19 липня 2024 року в усьому світі було зареєстровано 93 лабораторно підтверджені випадки зараження людей вірусом грипу A(H5N6): 92 в Китаї та один з Лаосу. Повідомлялося про 38 летальних випадків (летальність: 41%).

На сьогодні не повідомлялося про передачу інфекції від людини до людини. Спорадична зоонозна передача не може бути виключена. Впровадження заходів індивідуального захисту для людей, які мають безпосередній контакт із свійською птицею та птахами, потенційно інфікованими вірусами пташиного грипу, мінімізує ризик, що залишився. Ризик передачі зоонозного грипу населенню в країнах ЄС/ЄЕЗ вважається дуже низьким.

Грип A(H5N1

14 липня 2024 року Департамент громадської охорони здоров’я та навколишнього середовища Колорадо  у координації з Департаментом сільського господарства Колорадо, Державним оперативним центром у надзвичайних ситуаціях і Центрами контролю та профілактики захворювань США повідомили про п’ять випадків пташиного зараження пташиним грипом працівників на комерційному виробництві курей-несучок. CDC підтвердив, що чотири випадки є A(H5), але ще не підтверджені як H5N1. Один додатковий випадок імовірно позитивний і очікує на підтвердження в CDC.

Робітники вибраковували свійську птицю на фермі в північно-східному Колорадо, і виявили легкі симптоми, включаючи кон’юнктивіт (рожеві очі) і звичайні симптоми респіраторної інфекції. Жодного не госпіталізували. Епідеміологи підозрюють, що випадки зараження працівників птахівництва є результатом безпосередньої роботи з інфікованою птицею. Розслідування триває за підтримки CDC.

Немає жодних ознак зростання активності грипу птахів серед людей в Колорадо або в інших штатах, уражених спалахами пташиного грипу H5 серед корів і птиці.

Більшість випадків інфікування людей пташиним грипом траплялися у людей, які не носили рекомендованих засобів індивідуального захисту. Аналіз послідовностей вірусів із цього спалаху також буде важливим, щоб визначити, чи виправдана зміна оцінки ризику.

У всьому світі, починаючи з 2003 року та станом на 22 травня 2024 року, було зареєстровано 901 випадок захворювання людей на пташиний грип A(H5N1), у тому числі 463 смерті (летальність: 51%). Захворювання були у 24 країнах (Австралія (зараження відбулося в Індії), Азербайджан, Бангладеш,  Камбоджа, Канада, Чилі, Китай, Джибуті, Еквадор, Єгипет, Індонезія, Індія, Ірак, Лаос, М’янма, Непал, Нігерія, Пакистан, Іспанія, Таїланд, Туреччина, В’єтнам, Великобританія та Сполучені Штати) .

На сьогоднішній день стійкої передачі від людини до людини не виявлено. У 2024 році було зареєстровано 19 випадків, у тому числі два летальних, у чотирьох країнах: Камбоджі (сім випадків, одна смерть), США (дев’ять випадків), В’єтнамі (два випадки, одна смерть) та Австралії (один випадок).

Огляд класифікації варіантів SARSCoV-2

Станом на 26 липня 2024 року в класифікації варіантів ECDC були внесені такі зміни для варіантів, що викликають занепокоєння (VOC), варіантів, що представляють інтерес (VOI), варіанти під моніторингом (VUM) і деескаловані варіанти:

– Лінія KP.3 було класифіковано як VOI через потенційно підвищену трансмісивність, ухилення від імунітету та потенціал подальших антигенних змін порівняно з іншими лініями BA.2.86. Цей варіант є підлінією BA.2.86. Варіант зростав пропорційно в країнах ЄС/ЄЕЗ протягом весни та літа 2024 року і зараз є домінуючим варіантом. Збільшення варіанту збігається в часі зі збільшенням позитивних результатів тесту на COVID-19 в ЄС/ЄЕЗ, причому варіант є одним із можливих факторів, що сприяє рпосту захворюваності. Наразі, протягом 27-28 тижнів, BA.2.86  циркулює в ЄС/ЄЕЗ у середньому в 96,2% захворювань.

Розрахунки ґрунтуються на даних, наданих GISAID від десяти країн, які подають звіти, станом на 22 липня 2024 року.

Оцінка ECDC: низький рівень передачі SARS-CoV-2, скорочення звітності та низькі обсяги тестування в дозорних системах впливають на здатність ECDC точно оцінювати епідеміологічну ситуацію, включаючи варіанти циркуляції віраса. Загалом населення ЄС/ЄЕЗ має значний рівень імунітету (попередня інфекція + вакцинація/ревакцинація), що забезпечує захист від важких форм захворюванння.

Однак, у людей похилого віку, осіб із супутніми захворюваннями та осіб, які раніше не були інфіковані, у разі зараження можуть розвинутися серйозні симптоми.

Вакцинація продовжує бути важливою і є захистом від важких форм захворювань, хоча цей захисний ефект з часом слабшає. Захист вакциною осіб із високим ризиком тяжких наслідків (наприклад, людей похилого віку) залишається важливим.

Після тривалого періоду низького рівня передачі SARS-CoV-2 з’явилися сигнали про підвищення рівня виявлення SARS-CoV-2 на первинній та вторинній медичній допомозі в ЄС/ЄЕЗ. Щоб оцінити вплив нових підліній SARS-CoV-2 та їх можливу кореляцію зі збільшенням епідеміологічних показників COVID-19, важливо, щоб країни секвенували позитивні клінічні зразки та повідомляли результати у GISAID та/або TESSy.

Кір

За останні 12 місяців, з 1 червня 2023 року по 31 травня 2024 року, 30 держав-членів ЄС/ЄЕЗ повідомили про 6 742 випадки кору, 5 778 (85,7%) з яких були лабораторно підтверджені. За цей 12-місячний період дві країни (Латвія та Люксембург) повідомили про нуль випадків. Найбільше випадків зафіксовано в Румунії (4115), Італії (597), Австрії (510), Франції (395), Бельгії (320). Найвищий рівень захворювань спостерігався серед немовлят до року (186,5 випадків на мільйон) та дітей віком 1-4 роки (119,7 випадків на мільйон). Протягом 12-місячного періоду ECDC повідомили про чотири випадки смерті від кору в Румунії (три) та Ірландії (один).

Додатковий епідеміологічний нагляд із збором даних, проведених у період з 8 по 11 липня 2024 року з офіційних джерел і ЗМІ, виявив 3 010 нових підозрюваних та/або підтверджених випадків кору, включаючи три нових випадки смерті, про які не повідомлялося.

За останні місяці в 19 країнах ЄС/ЄЕЗ було зареєстровано нові випадки: Австрія (нові: 18, всього: 464), Бельгія (нові: 177, всього: 265), Болгарія (нові: 10, всього: 17), Кіпр (нові випадки : 2, всього: 24), Чехія (нових: 1, всього: 29), Данія (нових: 1, всього: 19), Франції (нових: 3, всього: 168), Німеччини (нових: 57, всього: 390). ), Греція (нові: 6, всього: 29), Ірландія (нові: 17, всього: 69, включаючи 1 смерть), Італія (нові: 157, всього: 556), Литва (нові: 1, всього: 26), Нідерланди (нові: 25, всього: 105), Норвегія (нові: 3, всього: 6), Польща (нові: 31, всього: 222), Румунія (нові: 2 392 випадки, три смерті, всього: 17 733, у т.ч. 18 смертей), Словенія (нових: 13, всього: 16), Іспанії (нових: 90, всього: 161), Швеції (нових: 7, всього: 21).

Загалом у 2024 році в ЄС/ЄЕЗ зареєстровано 19 смертей, пов’язаних із кором, у Румунії (18) та в Ірландії (1).

Циркулюючий вакцинний поліовірус типу 2 (cVDPV2) – Палестина

23 липня 2024 року Глобальна ініціатива з ліквідації поліомієліту (GPEI) підтвердила наявність циркулюючого вакцинованого поліовірусу типу 2 (cVDPV) у секторі Газа. Шість зразків стічних вод, зібраних з двох місць спостереження за навколишнім середовищем у Хан-Юнісі та Дейр-ель-Балах, дали позитивний результат на поліовірус. Після геномного секвенування було встановлено зв’язок між цими штамами та варіантом поліовірусу, який циркулював у Єгипті протягом другої половини 2023 року. Останнє виявлення пов’язаних варіантів поліовірусу в Єгипті було у зразках, зібраних у грудні 2023 року. На основі аналізу генетичні зміни в ізолятах, варіант виявленого поліовірусу міг бути завезений у Газу ще у вересні 2023 року. На сьогоднішній день не було повідомлено про випадки гострого млявого паралічу (ГВП).

За даними GPEI, в країні лише 16 із 36 лікарень частково функціонують, а 45 із 105 закладів первинної медичної допомоги працюють. Вплив на систему охорони здоров’я, незахищеність, недоступність, переміщення населення та дефіцит медичних товарів у поєднанні з поганою якістю води та ослабленими санітарними умовами сприяли зниженню рівня планової імунізації та підвищенню ризику захворювань, яким можна запобігти за допомогою вакцин, включаючи поліомієліт. Оцінка ECDC: це перші знахідки зразків навколишнього середовища, позитивних на поліовірус у Палестині з 2022 року. GPEI повідомила, що планові показники імунізації в Палестині були оптимальними до початку конфлікту в жовтні 2023 року. Охоплення вакцинацією проти поліомієліту (POL3), в основному проводилося через планову імунізацію, оцінювали у 99% у 2022 році. Згідно з останніми оцінками планової імунізації ВООЗ-ЮНІСЕФ (WUENIC), цей показник знизився до 89% у 2023 році.

Незважаючи на те, що ситуація в секторі Газа залишається критичною із серйозними порушеннями в роботі служб охорони здоров’я та підвищеним ризиком спалахів інфекційних захворювань, ймовірність зараження поліовірусом для громадян ЄС/ЄЕЗ (наприклад, працівників гуманітарних організацій) у секторі Газа є дуже низькою, якщо припустити, що вони вакциновані проти поліомієліту. ВООЗ оцінює ймовірність поширення поліомієліту в секторі Газа як високу.

Вірусна хвороба Oropouche  (Америка) – 2024

12 липня 2024 року Національний координаційний центр ММСП Бразилії (NFP) поінформував PAHO/ВООЗ про ймовірну вертикальну передачу вірусу Oropouche (OROV).

Це була вагітна жінка, яка не подорожувала за межі Бразилії. Вона проживала в північно-східній Бразилії, де повідомлялося про передачу OROV з травня 2024 року. 24 травня 2024 року у пацієнтки на 30-му тижні вагітності з’явилися симптоми, сумісні з OROV. Зразки були відібрані у вагітної жінки та з її плаценти, з позитивними результатами OROV, підтвердженими за допомогою PCR 3 червня 2024 року. 6 червня 2024 року було підтверджено внутрішньоутробну смерть плода. 4 липня 2024 року в пуповинній крові та тканині органу, отриманого від плоду, було виявлено OROV, підтверджене PCR, що свідчить про вертикальну передачу вірусу. Тривають подальші лабораторні дослідження, а також епідеміологічні, клінічні та патологоанатомічні дослідження для остаточної класифікації цього випадку.

Крім того, бразильська IHR NFP повідомив про другий підозрілий випадок у вагітної жінки, яка проживає в тому ж бразильському штаті, що й перший випадок, без історії подорожей. 6 червня 2024 року у пацієнта з’явилися симптоми, сумісні з ОРОВ. 12 червня 2024 року було зібрано зразок сироватки крові, який дав позитивний результат на OROV методом ПЛР. 27 червня 2024 року у жінки стався викидень на восьмому тижні вагітності. Не вдалося зібрати зразки від плоду.

У червні 2024 року Інститут Евандро Шагаса (IEC) у Бразилії провів ретроспективний аналіз зразків сироватки крові та спинномозкової рідини, зібраних і збережених для дослідження арбовірусу, тести на віруси денге, чикунгунья, Зіка та Західного Нілу дали негативний результат. У цьому дослідженні чотири новонароджені з мікроцефалією (троє новонароджених на один день життя та один на 27 день життя) були виявлені з наявністю антитіл класу IgM проти OROV у зразках сироватки (один новонароджений на один день життя та новонароджений на 27 днів життя) і спинномозкової рідини (двоє новонароджених на один день життя і новонароджений на 27 день життя). Однак дослідження не можуть підтвердити причинно-наслідковий зв’язок між інфекцією OROV та неврологічними вадами розвитку.

Станом на 16 липня 2024 року було зареєстровано 7 688 підтверджених випадків зараження вірусом Oropouche (OROV) у п’яти країнах американського регіону: Болівія (313), Бразилія (6 976), Колумбія (38), Куба (74), і Перу (287).

У Бразилії з 1 по 27 епідеміологічний тиждень 2024 року було виявлено 6 976 підтверджених випадків OROV. Більшість випадків були ймовірними місцями зараження в муніципалітетах північних штатів. У регіоні Амазонки, який вважається ендемічним, зосереджено 78% випадків, зареєстрованих у країні. Що стосується розподілу випадків за статтю та віковою групою, то 52% (3611) припадає на випадки чоловічої статі, а найбільша частка випадків зареєстрована у віковій групі 20-29 років, що становить 21% (1484) випадків.

27 травня 2024 року Міністерство охорони здоров’я Куби (MoPH) повідомило про вперше на Кубі виявлення спалаху вірусу Oropouche (OROV). У провінції Сантьяго-де-Куба було виявлено збільшення випадків неспецифічної лихоманки, що призвело до посилення моніторингу та нагляду. OROV був ідентифікований у зразках від пацієнтів, проаналізованих у Національній лабораторії  Інституту Педро Курі.

Хвороба, викликана вірусом Оропуче, є зоонозним захворюванням, спричиненим вірусом Оропуче (Orthobunyavirus oropoucheense). Найчастішими симптомамихвороби були лихоманка, біль у попереку, головний біль, втрата апетиту, блювання, слабкість, артроміалгія та біль в очах. Не повідомлялося про важкі, критичні або летальні випадки. У 2023 і 2024 роках з Бразилії повідомлялося про летальні випадки, пов’язані з OROV.

Нещодавно Італія та Іспанія повідомили про імпортний випадок захворювання, викликаного вірусом Oropouche, серед мандрівників, які поверталися і заразилися на Кубі та в Бразилії .

Моніторинг масового зібрання – Олімпійські та Паралімпійські ігри – Франція      Станом на 25 липня не було виявлено жодних серйозних подій у сфері охорони здоров’я, пов’язаних з інфекційними захворюваннями, у контексті Олімпійських ігор у Парижі 2024.

23 липня було зареєстровано випадки захворювання на COVID-19 серед спортсменок жіночої збірної Австралії з водного поло. Відтоді було зареєстровано п’ять випадків захворювання на COVID-19.

 Інші події поза межами Олімпійських ігор у Парижі 2024 року включали перший випадок лихоманки денге в 2024 році, про який повідомили на 28-му тижні в Окситанії (Франція). В Окситанії немає олімпійських об’єктів.

Довідкова інформація. Олімпійські та Паралімпійські ігри в Парижі відбудуться з 26 липня по 11 серпня 2024 року та з 28 серпня по 8 вересня 2024 року відповідно. Очікується близько 15 000 спортсменів, будуть представлені 20 країн, у заході візьмуть участь до 50 000 волонтерів. Загалом очікується, що Олімпіаду відвідають 11,3 мільйона відвідувачів, а Паралімпіаду – 3,8 мільйона. Під час першого етапу продажу квитків були покупці з 158 різних країн, хоча більшість покупців були з Франції.

Ігри проходитимуть у 13 місцях у Парижі, 12 місцях за межами Парижа в регіоні Іль-де-Франс, а також у 10 місцях у восьми інших міста (Сент-Етьєн, Марсель, Ліон, Шатору, Ніцца, Бордо, Нант, Вільнев-д’Аск), а також одну заморську територію (Таїті). До 90% змагань відбуватимуться в регіоні Іль-де-Франс.

У Франції будуть організовані різні заходи, присвячені святкуванню Ігор, і відбудеться багато зустрічей. У Парижі Club France Paris 2024, спеціальна зона з розвагами для вболівальників, відбудеться в La Villette: очікується, що до 700 000 людей відвідають заходи та святкування.

Оцінка ECDC: масові заходи включають велику кількість відвідувачів у певній зоні одночасно. Численні фактори можуть призвести до виникнення загрози громадському здоров’ю, наприклад; завезені захворювання, збільшення кількості сприйнятливих осіб, ризикована поведінка, продаж їжі та напоїв вуличними торговцями. У той же час організатори та органи охорони здоров’я приймаючої країни повинні враховувати неінфекційні ризики для здоров’я, включаючи тепловий удар, травми в натовпі та умови, пов’язані з наркотиками та алкоголем. Імовірність зараження громадян ЄС/ЄЕЗ інфекційними захворюваннями під час Олімпійських і Паралімпійських ігор у Парижі 2024 року вважається низькою, якщо застосовувати загальні профілактичні заходи, наприлад бути повністю вакцинованим відповідно до національних календарів щеплень, дотримуватись правил гігієни рук і їжі та респіраторного етикету, самоізолюватися у разі появи симптомів, схожих на грип, до зникнення симптомів, носити маску в місцях скупчення людей і звертатися за негайним тестуванням і медичною допомогою, якщо це необхідно, і практикуватися безпечний секс відповідно до вказівок французької влади. Це особливо важливо у зв’язку з хворобами, яким можна запобігти за допомогою вакцинації, кількість яких може зростати в ЄС/ЄЕЗ, як-от кір, кашлюк та COVID-19.

Хвороба, викликанавірусомNipahІндія – 2024

21 липня 2024 року ЗМІ з посиланням на органи охорони здоров’я Індії повідомили про підтверджений випадок вірусу Nipah (NiV) у штаті Керала, Індія.  Тривають епідеміологічні розслідування для встановлення джерела інфекції. Всього виявлено 330 контактів, з них 101 – групи підвищеного ризику.

Довідкова інформація. Вірус Ніpah (Henipavirus nipahense) є високопатогенним вірусом сімейства Paramyxoviridae, роду Henipavirus. Вперше його було виділено та ідентифіковано в 1999 році під час спалаху в Малайзії та Сінгапурі. Відтоді було зареєстровано кілька спалахів хвороби NiV у Південній та Південно-Східній Азії, більшість випадків зареєстровано з Бангладеш.

Це п’ятий спалах хвороби NiV у штаті Керала, попередні чотири були у 2018 (округ Кожикод), 2019 (округ Ернакулум), 2021 (округ Кожикод) і 2023 (округ Кожикод). Спалах у 2023 році мав шість підтверджених випадків у віці від 9 до 45 років. Перший випадок мав невідоме джерело інфекції, а інші випадки були сімейними та лікарняними контактами першого випадку.

 Вірус поширюється між тваринами та людьми, причому більшість випадків захворювання людей мали прямий контакт зі свинями чи кажанами. NiV також може передаватися між людьми через прямий контакт або опосередковано через заражену їжу (сік фінікової пальми, забруднений слиною кажанів) або через аерозолі. Інкубаційний період зазвичай становить 4-14 днів. Симптоми варіюються від легких (лихоманка, головний біль, м’язовий біль і нудота) до більш серйозних захворювань, включаючи важкі респіраторні симптоми та енцефаліт. Як загальний запобіжний захід, мандрівники з країн ЄС/ЄЕЗ та жителі штату Керала, Індія, не повинні контактувати із домашніми чи дикими тваринами та уникати контакту з їхніми екскрементами. Вірус може бути присутнім на харчових продуктах, заражених кажанами. Зазвичай рекомендується мити, очищати та готувати фрукти та овочі перед споживанням. Сирий сік  фінікової пальми не можна вживати.