Cьогодні, 25 червня у Львові на базі ТзОВ РСП «Шувар» відбулась науково-практична конференція «Ягідництво – реальний стан та стратегія розвитку», яка об’єднала понад 50 сільгоспвиробників галузі ягідництва, представників департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації, наукових установ.
Під час заходу обговорили перспективи розвитку галузі ягідництва в Україні та на Львівщині зокрема. Розглянули новітні підходи до технологій створення інтенсивних ягідників та їх подальшого обслуговування, передові технології та агроприйоми, практичні програми збільшення рентабельності та окупності вкладень.
Як зазначили під час заходу, Львівщина – один з перспективних регіонів України для ефективного розвитку садівництва. За останні три роки Львівщина збільшила обсяги виробництва плодів та ягід на 8,3 тис тонн. Щороку підвищується рівень споживання фруктів і ягід на одну особу (приблизно 55 кг в рік), який за останні п’ять років збільшився на 20,8%.
За твердженням експертів, світове споживання фруктів та ягід щорічно зростає на 3-4 %, а органічних продуктів – на 8 %.
Зі збільшенням внутрішнього споживання та шляхом імпортозаміщення ринок фруктів і ягід в Україні може швидко зрости.
«Сегмент аграрного ринку ягідництва на Львівщині характеризується господарствами, які пропонують високу якість, застосовують новітні технології та мають високу врожайність продукції. Вирощуванням ягідних культур в області займаються 66 суб’єктів господарювання, у яких площа ягідних насаджень становить 630,2 га, в тому числі в плодоносному віці 474,3 га», – розповів начальник управління сталого розвитку сільськогосподарського виробництва, інфраструктури та земельних відносин департаменту агропромислового розвитку Львівської облдержадміністрації Ігор Вус.
Так, у 2020 році обсяг виробництва ягідної продукції у Львівській області склав 6,7 тис тонн, з них сільськогосподарські підприємства виробили 1,3 тис тонн ягід.
«Держава вже кілька років поспіль активно підтримує розвиток галузі, надаючи фінансову підтримку для виробників у закладанні нових площ насаджень, розвитку інфраструктури зберігання та переробки плодово-ягідної продукції. Так, за сприяння державної програми підтримки цієї галузі упродовж останніх трьох років фінансову підтримку з державного бюджету отримали 60 сільгосптоваровиробників області в сумі 67,9 млн грн у вигляді компенсації витрат за придбання саджанців, спорудження шпалер, встановлення краплинного зрошення та будівництво об’єктів зберігання та переробки фруктів та ягід» – додав Ігор Вус.
Після конференції учасники переїхали у село Лосятин Кременецького району Тернопільської області, де відвідали господарство, що спеціалізується на вирощуванні ягідної продукції різних культур та ознайомились з роботою проекту по ягідництву, обговорили актуальні теми, інновації, нові бізнес-рішення, налагодили бізнес-партнерські взаємовідносини.