Спека негативно впливає на людей з серцево-судинними захворюваннями: гіпертоніків, людей з ішемічною хворобою серця, а також з хронічними захворюваннями (наприклад, з цукровим діабетом).
Крім того, вона позначається на людях, що займаються фізичною працею, працюють на вулиці або в сильно нагрітому приміщенні, де немає кондиціонерів.
Погано переносять спеку діти: чим менша дитина, тим складніше вона переносить високі температури, так як у неї ще не розвинена адаптація.
У спекотну погоду важливо правильно підбирати одяг. Радимо носити головні убори, які прикривають обличчя і вуха, а одяг повинен бути з коміром і рукавами (якщо людина перебуває на сонці). При цьому перевагу слід віддавати натуральним або спеціальним легким тканинам, які захищають і не заважають теплообміну.
Утримайтесь від перебування на сонці з 11.00 до 16.00.
У спеку також важливо не нехтувати водними процедурами. Приймайте контрастний душ – він зміцнює судини і допомагає впоратися зі спекою.
Крім того, обережно потрібно шукати порятунку від спеки у приміщеннях з кондиціонерами. Допустима різниця температури між тією, що на вулиці, і тією, що в приміщенні – близько 10 градусів.
При цьому важливо також звертати увагу ще й на направлення потоків повітря і не сидіти в безпосередній близькості від нього під струменем холодного повітря. Сам кондиціонер повинен бути чистим, з фільтрами в хорошому стані. Його потрібно час від часу промивати або дезінфікувати.
Важливо, щоб в приміщенні підтримувалася потрібна вологість повітря. Робіть це за допомогою кондиціонера або самостійно, вішаючи вологі простирадла або ставлячи ємності з водою в приміщенні.
Потрібно пити багато рідини – під час спеки організм багато її витрачає. Перевагу варто надавати несолодким напоям, вони добре втамовують спрагу, забороняється вживання алкогольних напоїв. Продукти варто ретельно мити в проточній воді, оскільки з настанням високих температур активізуються кишкові інфекції.
Не вживайте їжу, яка неправильно зберігалась, має пошкоджену або деформовану упаковку. Особливу небезпеку становлять кисломолочні продукти, соки, страви з м’яса та фрукти.