Під час проведення експертизи рішень місцевих бюджетів на 2022 рік департамент фінансів Львівської ОВА звертає увагу керівників громад на необхідність планувати власні надходження бюджетних установ. 

Так, окрім прямого фінансування з бюджету, більшість бюджетних установ мають додаткові джерела отримання коштів до спеціального фонду. Зокрема, це надходження від оренди приміщень, гранти, благодійні внески, а також плата за надання послуг тощо. Такі надходження є власними надходженнями бюджетних установ.

Проте, у бюджетах Тростянецької, Судововишнянської, Радехівської, Боринської, Комарнівської, Куликівської, Новояричівської, Оброшинської, Рава-Руської, Сокільницької, Стрілківської, Східницької територіальних громад не вживаються достатні заходи місцевими органами влади щодо мобілізації усіх можливих ресурсів до місцевих бюджетів. Видатки за рахунок власних надходжень у деяких установах культури та мистецтва на 2022 рік взагалі не заплановані.

У департаменті фінансів Львівської ОВА наголошують, що додатковим джерелом доходів спеціального фонду є власні надходження бюджетних установ, відповідно до положень статті 13 Бюджетного кодексу України. Адже від того як місцева влада спланує бюджет громади, створить умови для залучення додаткових коштів і цільово й раціонально витратить – залежить достаток громади.