Ботулізм – гостра токсикоінфекція, спричинена паличкою Clostridium botulinum, що міститься в неправильно приготованих консервах.
Як запобігти отруєнню ботулізмом:
- не куштувати в’ялену і копчену рибу, мариновані гриби, домашню ковбасу, м’ясні консерви, які виготовлені з порушенням норм або неправильно зберігались;
- перед вживанням м`ясні консерви необхідно прокип`ятити – за високої температури ботулічний токсин руйнується;
- ковбаси, окости, буженину перед вживанням бажано проварити або бодай добре прогріти у духовці;
- мариновані гриби – промити і прокип`ятити 20-30 хв.;
- не варто вживати овочеві консерви, що мають ознаки зіпсованості або з порушеною герметичністю, небезпечно навіть куштувати такий продукт. Не можна давати їх домашнім тваринам.
Пам’ятайте про підступність ботулізму – уражені продукти зберігають свіжий вигляд і
запах!
Симптоми захворювання.
Починається захворювання раптово, із симптомів ураження шлунково-кишкового тракту
(нудота, блювота, пронос), на тлі яких або услід за ними з`являються: подвоєння і “сітка”
(заволока) в очах, утруднене ковтання, хрипкість голосу, м`язова слабкість.
Перша допомога:
- негайно викликати швидку допомогу;
- до прибуття “швидкої” або лікаря необхідно промити шлунок великою кількістю води з содою – ботулічний токсин швидко руйнується в лужному середовищі;
терміново ввести протиботулічну сироватку, яка, власне, і може врятувати постраждалого
Ще більше новин:
Інформуємо про правила поведінки у разі виявлення вибухонебезпечних предметів
Полювання в умовах воєнного стану заборонене
Відділ з питань оборонної роботи та цивільного захисту Львівської районної державної адміністрації н...
РЕКОМЕНДАЦІЇ щодо дій населення при виявленні підозрілого поштового відправлення
Як діяти під час землетрусу: поради від ДСНС
Обережно, борщівник!