Віспа мавп (Mpox)

Один випадок віспи мавп, викликаний вірусом класу Ib було підтверджено Департаментом контролю за захворюваннями Таїланду 22 серпня 2024 р. Хворий європеєць, який подорожував до Демократичної Республіки Конго.

Загалом було зареєстровано два випадки Mрох класу Ib пов’язаних із спалахом в Африці , один у Швеції та один у Таїланді.

22 серпня 2024 року Габон повідомив про ймовірний випадок зараження mpox класу Ib у людини, яка раніше подорожувала до Уганди.

Епідеміологічна ситуація в Африці

Загалом у 2024 році в Африці було зареєстровано 18 837 випадків віспи, включаючи 3 101 підтверджений випадок і 541 смерть (смертність 2,9%) з 12 держав-членів Африканського Союзу. Такими державами-членами є Бурунді (399 випадків), Камерун (35 випадків; 2 смерті), Центральноафриканська Республіка (ЦАР) (263 випадки), Республіка Конго (Конго) (169 випадків; 1 смерть), Кот-д’Івуар ( 2 випадки), Демократична Республіка Конго (ДРК) (17 794 випадки; 535 смертей), Ліберія (5 випадків), Кенія (1 випадок), Нігерія (39 випадків), Руанда (4 випадки), Пд. Африка (24 випадки; 3 смерті) та Уганда (2 випадки).

У  2023 році в Камеруні, ЦАР, Конго, ДРК, Гані, Ліберії та Нігерії було зареєстровано 14 838 підтверджених і підозрюваних випадків Mрох.

ДРК була найбільш постраждалою країною, з листопадом 2023 року повідомляється про значне збільшення випадків Mрох через клас I.

Квітень 2024 р , секвенування випадків Mрох  у Камітузі в провінції Південне Ківу на сході ДРК у контексті обсерваційного дослідження виявило підтип класу I, клас Ib.Останніми тижнями були підтверджені випадки Mрох, спричинені класом Ib (повідомили країни-сусіди ДРК, тобто Бурунді, Руанда та Уганда, а також Кенія).  Клас Ia і клас Ib циркулювали в ДРК, тоді як клас Ia було виявлено в Конго і ЦАР.

22 серпня 2024 року, Габон опублікував прес-реліз повідомляючи, що в країні було виявлено випадок Мpox у чоловіка, який приїхав з Уганди, де були зареєстровані випадки класу Ib.

Тип впливу за випадками хвороби в ДРК включає статевий контакт, несексуальний прямий контакт, побутовий контакт і контакт із медичним закладом. Випадки, зареєстровані в Руанді, мали історію подорожей до ДРК.

Бурунді, розслідування показало, що випадки, про які повідомила Уганда, мали контакти за межами країни, тоді як випадок, зареєстрований у Кенії, був виявлений на пункті в’їзду (Новини Всесвітньої організації охорони здоров’я про спалах хвороби опубліковано 23 серпня ).

13 серпня 2024 року Африканський центр контролю захворювань Мpox заявлено про надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоров’я  континентальної безпеки.

14 серпня 2024 р. ВООЗ скликала засідання Комітету з надзвичайних ситуацій для обговорення спалаху віспи та визнано нинішній спалах вірусу мавпячої віспи класу I як надзвичайна ситуація у сфері охорони здоров’я, що викликає міжнародне занепокоєння.

Епідеміологічна ситуація в ЄС/ЄЕЗ

15 серпня 2024 року, Швеція повідомила про перший завезений випадок Мpox класу Ib у країнах ЄС/ЄЕЗ.

Глобальна довідка та ЄС/ЄЕЗ

За даними ВООЗ, від початку моніторингу у 2022 році до 31 липня 2024 року в 121 країні світу було зареєстровано 101 977 підтверджених випадків Mрох, включаючи 219 летальних випадків

Оцінка ECDC:

Кількість випадків Mрох, спричинених віспою мавп класу I, зросла і останніми тижнями відбулося географічне розширення на недавно уражені африканські країни. У серпні 2024 року Швеція та Таїланд виявили випадки MPXV класу Ib з історією подорожей до постраждалих від спалаху районів Африки. 

Нагадуємо про необхідність ретельного опрацювання листа ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ» від 26.08.2024 № 2780/02, у тому числі спільного наказу ДОЗ ЛОВА та ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ» від 30.05.2022 року № 512/178.

Місцеве зараження денге в 2024 році наматериковій частині Франції

Загалом у 2024 році Франція повідомила про 10 локальних випадків лихоманки денге. Усі випадки, крім одного в департаменті Еро, позначено як триваючі.

21 серпня Французьке агентство охорони здоров’я повідомили про ще чотири випадки: один випадок в області Овернь-Рона-Альпи (департамент Дром) і три випадки в регіоні Прованс-Альпи-Лазурний берег (один випадок у департаменті Вар і два випадки в департаменті Воклюз).

8 серпня було зареєстровано три додаткові випадки лихоманки денге, апро що повідомили в регіоні Окситанія. Два випадки були в одній сім’ї, яка нещодавно подорожувала до двох районів регіону Окситанія (Бахо, департамент Східні Піренеї та Флорак, департамент Лозер).

За даними Регіонального агентства охорони здоров’я Франції, хворі лікуються, і стан їхнього здоров’я не викликає занепокоєння.

Ще один випадок зареєстровано в Окситанії (Емарг, департамент Гар). Пацієнт останнім часом не був у регіоні, де циркулює вірус, і лікується в лікарні. Профілактичні заходи проводяться.

2 серпня Французьке регіональне агентство охорони здоров’я Прованс-Альпи-Лазурний берег повідомило про автохтонний випадок лихоманки денге в людини, яка проживає в Ла-Коль-сюр-Лу (департамент Приморські Альпи, регіон Прованс-Альпи-Лазурний берег). Пацієнт не їздив на забруднені території протягом 15 днів до появи симптомів. У районі проводяться заходи по боротьбі з комарами на сході муніципалітету та обстеження вдома. Це перший випадок лихоманки денге в регіоні в 2024 році.

У 2023 році Франція повідомила прол дев’ять спалахів хвороби із загалом 45 випадками автохтонних інфекцій вірусу денге людини. У 2022 році Франція також повідомила про дев’ять спалахів із загалом 65 локальних випадків лихоманки денге, що стало найбільшою кількістю автохтонних випадків і спалахів у ЄС/ЄЕЗ у цьому столітті.

В Європі вірус денге передається москітомAedes albopictus, який євстановлено у значній частині Європи.

У минулому про локальні спалахи лихоманки денге повідомляли Франція, Італія, Іспанія та Хорватія.

Тривають розслідування та проводяться заходи з боротьби з переносниками. Органи охорони здоров’я Франції вжили відповідних заходів для запобігання передачі через речовини людського походження.

Сезонний нагляд за інфекціями вірусуЗахідного Нілу (ВЗН)

Від початку 2024 року та станом на 21 серпня 2024 року про випадки інфікування людей вірусом Західного Нілу (WNV) повідомили  вісім країн ЄС/ЄЕЗ та дві країни-сусіди ЄС. У країнах ЄС/ЄЕЗ – Австрія, Хорватія, Угорщина, Румунія, Франція, Італія, Греція та Іспанія. Від країни-сусідів ЄС Сербія та Косово.

Країна-кандидат на вступ до ЄС Албанія також повідомила про випадки інфікування ВЗН в округах Леже, Берат і Фієр.

Огляд епідеміології респіраторних вірусів у ЄС/ЄЕЗ

Сезонна активність грипу залишалася стабільною на низькому рівні в цілому в країнах ЄС/ЄЕЗ, які звітували, однак одна країна (Мальта) повідомила про зростання позитивних результатів тесту на грип у закладах вторинної медичної допомоги за останні 4 тижні.

Активність респіраторно-синцитіального вірусу (RSV) залишалася низькою в країнах ЄС/ЄЕЗ, які звітували.

Характеристика вірусу

Грип за тиждень 40, 2023 до тижня 33, 2024

У вищевказаний період було генетично охарактеризовано 4 118 A(H1)pdm09, 1 732 A(H3) і 691 B/Victoria проб вірусу з дозорних і не дозорних лікарнях. З вірусів, які були віднесені до класу:

• 4 111 були A(H1)pdm09 – 2 885 (70%) були субкладом 5a.2a, а 1 226 (30%) були субкладом 5a.2a.1.

• 1 729 були A(H3) – 30 (2%) були субкладом 2a, 10 (0,6%) були субкладом 2a.3a, 1 688 (98%) були субкладом 2a.3a.1 і 1 (0,1%) був субкладом 2a.3b.

• 688 були B/Vic – усі були субкладом V1A.3a.2.

Варіанти SARS-CoV-2 за 31–32 тижні (з 29 липня по 11 серпня 2024 р.)

Варіанти, що викликають занепокоєння (ЛОС) або варіанти, що представляють інтерес (ВОІ), становлять:

• 73% (66–80%) для KP.3 (477 виявлень із восьми країн)

• 27% (20–34%) для BA.2.86 (166 виявлень із восьми країн)

Активність грипу та РСВ в ЄС/ЄЕЗ залишається на низькому рівні. Після періоду дуже низької активності є докази підвищення активності SARS-CoV-2 у деяких країнах, що звітують, як у первинній, так і в вторинній ланці медичної допомоги, причому люди віком 65 років і старше мають найбільший ризик важкого захворювання. Хоча кількість госпіталізацій та смертність від COVID-19 залишаються низькими на рівні в ЄС/ЄЕЗ, наявність активності SARS-CoV-2 підкреслює постійну необхідність моніторингу впливу SARS-CoV-2 та інших респіраторних вірусів на національному та регіональному рівнях.

Спалах хвороби легіонерів (ХЛ)

З часу останнього оновлення 8 серпня було зареєстровано ще чотири випадки ХЛ, включаючи одну смерть. В останньому зареєстрованому випадку симптоми з’явилися 9 серпня 2024 року.

Станом на 19 серпня 2024 року місцеві органи охорони здоров’я Мілана (регіон Ломбардія, Італія) повідомили про 53 підтверджені випадки хвороби легіонерів, у тому числі про чотири смерті.

Більшість із 47 випадків (89%) було зареєстровано в муніципалітеті Корсіко, а про шість випадків (11%) – у муніципалітеті Бучінаско. Обидва муніципалітети розташовані в столичному районі Мілана.

Симптоми першого випадку з’явилися 11 квітня 2024 року. Захворілі віком від 26 до 94 років (середній вік: 71,7 року), 29 жінок і 24 чоловіки.

Загалом 48 із 53 випадків (91%), у тому числі чотири смерті, мали фактори ризику розвитку хвороби легіонерів, , що сталися серед людей похилого віку (пацієнтів старше 70 років із супутніми захворюваннями).

Загалом, госпіталізовано 12 пацієнтів, виписано 37, померли чотири випадки.

Не повідомлялося про випадки хвороби легіонерів, пов’язаної з подорожжю.

Тривають епідеміологічні, мікробіологічні та екологічні дослідження.Зразки води були відібрані з кількох місцях муніципальної системи водопостачання, як із систем водопостачання приватних будинків пацієнтів/контрольних випадків, так і з градирень. Вивчення штамів легіонели триває, щоб допомогти визначити джерело спалаху.

Продовжуються заходи громадської охорони здоров’я для запобігання передачі та появи нових випадків, включаючи хімічну дезінфекцію хлором міської системи водопостачання та приватних будинків.

Хвороба легіонерів викликається вдиханням Легіонел в аерозольній формі. Люди старші 50 років більше схильні до ризику розвитку хвороби легіонерів, ніж молоді люди, а також ті, у кого ослаблений імунітет або які мають основне захворювання.

Грип A(H5N1)

20 серпня 2024 р.  Міністерство охорони здоров’я Камбоджі повідомило про випадок зараження людини вірусом пташиного грипу A(H5N1) у дівчини-підлітка з району Канхріч. Її симптоми включали лихоманку, кашель, біль у горлі, задишку та непритомність.

Незважаючи на медичну допомогу, 20 серпня 2024 року пацієнтка померла.

Випадок був лабораторно підтверджений Національним інститутом громадського здоров’я та Інститутом Пастера в Камбоджі. Клас вірусу ще не оголошено.

Згідно з розслідуванням органів охорони здоров’я, за п’ять днів до початку захворювання в селі, де проживала хвора, були зафіксовані мертві кури. Хвора торкалася і тримала в руках мертвих курей під час приготування страви.

З 2003 року в Камбоджі було зареєстровано 72 випадки зараження H5N1 у людей із 43 летальними випадками, що свідчить про постійний ризик передачі зоонозів у регіоні. Національні та місцеві органи охорони здоров’я разом з Міністерством сільського господарства, лісового господарства та рибальства, Міністерством навколишнього середовища продовжують пошук джерел передачі як серед тварин, так і серед людей, проводять відстеження контактів, профілактику Таміфлю для близьких контактів і наголошуючи на важливості правильної обробки та приготування птиці для запобігання подальшим інфекціям.

ФАО/ВООЗ/WOAH опубліковало 14 серпня 2024 року повідомлення ( на основі даних до 18 липня 2024 року), що хоча більшість вірусів A(H5N1), характеризованих у всьому світі з 2020 року, належать до гемаглютиніну (HA) H5 класу 2.3.4.4b, існують регіональні винятки. До них відноситься новий реасортантний вірус грипу A(H5N1), виявлений у птахів і людей у Камбоджі з кінця 2023 року та в сусідньому В’єтнамі у 2024 році. Цей реасортантний вірус містить гени HA та NA від вірусів класу 2.3.2.1c, тоді як його внутрішні гени належать до вірусу класу 2.3.4.4b.

З 13 випадків зараження людей, зареєстрованих у Камбоджі в період з лютого 2023 року по липень 2024 року, було підтверджено, що віруси 10 із цих випадків належать до класму 2.3.2.1c. З цих 13 випадків інфікування людей у Камбоджі два не мали симптомів і були виявлені в рамках відстеження контактів, два були легкими, а інші мали більш серйозне захворювання або були летальними. Усі зареєстровані випадки з Камбоджі стосувалися контакту з інфікованою/хворою домашньою птицею, а випадок, зареєстрований у В’єтнамі, мав контакт із дикими птахами, і не було передачі від людини до людини.

Резюме:

З 2003 року станом на 21 серпня 2024 року в усьому світі було зареєстровано 908 випадків захворювання людей, у тому числі 464 смерті (смертність: 51%),  пташиного грипу A(H5N1) в 24 країнах (Австралія (зараження відбулося в Індії), Азербайджан, Бангладеш, Камбоджа, Канада, Чилі, Китай, Джибуті, Еквадор, Єгипет, Індонезія, Індія, Ірак, Лаос, М’янма, Непал, Нігерія, Пакистан, Іспанія, Таїланд, Туреччина, В’єтнам, Сполучене Королівство та Сполучені Штати.

У 2024 році було зареєстровано 26 випадків, у тому числі три смерті, у чотирьох країнах: Камбоджі (10 випадків, дві смерті), США (13 випадків), В’єтнамі (два випадки, одна смерть) та Австралії (один випадок).

Безпосередній контакт із зараженими птахами або забрудненим середовищем є найбільш вірогідним джерелом інфекції, а використання засобів індивідуального захисту для людей, які зазнали контакту з мертвими птахами або їхнім послідом, мінімізує ризик, що залишився.

Циркулюючий вакцинний поліовірус типу2 (cVDPV2) – Палестина

22 серпня 2024 р. тижневик Глобальна ініціатива з ліквідації поліомієліту опублікував попереднє повідомлення про випадки вакциного поліовірусу типу 2 (cVDPV2) у з Дері-аль-Балаха в Газі. Випадок був у 10-місячної дитини з початком паралічу 25 липня 2024 року.

23 липня 2024 р Глобальна ініціатива з ліквідації поліомієліту підтвердила наявність циркулюючого вакцинного поліовірусу типу 2 (cVDPV) у секторі Газа. Шість зразків стічних вод зібрано з двох місць спостереження за навколишнім середовищем у Хан-Юнісі та Дейр-ель-Балахтест на поліовірус і булит позитивними. Після геномного секвенування було встановлено зв’язок між цими штамами та варіантом поліовірусу, який циркулював у Єгипті протягом другої половини 2023 року. Останнє виявлення пов’язаних варіантів поліовірусу в Єгипті було у зразках, зібраних у грудні 2023 року. На основі аналізу генетичні зміни в ізолятах, варіант поліовірусу міг бути завезений у Газу ще у вересні 2023 року.

Оцінка ECDC:

Це перші знахідки з зразків навколишнього середовища, позитивні на поліовірус у Палестині з 2022 року.

Показники планової імунізації в Палестині були оптимальними до початку конфлікту в жовтні 2023 року. Охоплення вакцинацією проти поліомієліту (POL3), яке в основному проводилося шляхом планової імунізації, оцінювалося в 99% у 2022 році. Цей показник знизився до 89% у 2022 році. 2023, згідно з останніми оцінками ВООЗ/ЮНІСЕФ.

Незважаючи на те, що ситуація в секторі Газа залишається критичною із серйозними порушеннями в роботі служб охорони здоров’я та підвищеним ризиком спалахів інфекційних захворювань, ймовірність інфікування поліовірусом для громадян ЄС/ЄЕЗ (наприклад, гуманітарних працівників) у Газі є дуже низькою, якщо припустити, що вони вакциновані проти поліомієліту.

ВООЗ оцінює ймовірність поширення поліомієліту в секторі Газа як високу.

Поліомієліт

Глобальні зусилля громадської охорони здоров’я щодо викорінення поліомієліту тривають шляхом імунізації кожної дитини, поки передача вірусу не припиниться і світ не стане вільним від поліомієліту. 5 травня 2014 року Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила поліомієліт надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я міжнародного значення (PHEIC) через занепокоєння з приводу збільшення циркуляції та міжнародного поширення дикого поліовірусу в 2014 році.

8 липня 2024 р 39 засідання Комітету з надзвичайних ситуацій проти поліомієліту згідно з Міжнародними медико-санітарними правилами (ММСП) (2005) було проведено для обговорення міжнародного поширення поліовірусу і погодилися, що вона залишається серйозною. У червні 2002 року Європейський регіон ВООЗ був офіційно оголошений вільним від поліомієліту.

Резюме:

Дикий поліовірус (ДПВ):

У 2024 році зареєстровано 27 випадків ГВП внаслідок інфікування диким поліовірусом, 14 у Пакистані та 13 в Афганістані.

Циркулюючий вакцинний поліовірус (cVDPV) з датою появи симптомів у 2024 році (станом на 20 серпня 2024 року) :

У 2024 році було зареєстровано 133 випадки ОВП, викликаного  VDPV з двох країн: Демократичної Республіки Конго і Мозамбіку.

У 2024 році було зареєстровано 133 випадки ГВП, спричинених cVDPV2 в 14 країнах: Ангола (6), Бенін (1), Чад (6), ДРК (8), Ефіопія (12), Гвінея (5), Індонезія (4), Ліберія (1), Малі (1), Нігер (7), Нігерія (39), Сомалі (3), Південний Судан (7) і Ємен (33). Крім того, було зареєстровано один випадок ОВП через цей варіант поліовірусу з появою симптомів 25 липня 2024 року в районі Дейр-ель-Балах у Газі, Палестина.

У 2024 році не було зареєстровано жодного випадку ГВП, спричиненого cVDPV3.

Оцінка ECDC:

Європейський регіон ВООЗ, включаючи країни ЄС/ЄЕЗ, залишається вільним від поліомієліту з 2002 року. Інактивовані поліомієлітні вакцини використовуються в усіх країнах ЄС/ЄЕЗ.

Поки в європейських країнах є невакциновані або недостатньо вакциновані групи населення, поліомієліт не буде ліквідовано в усьому світі, ризик повторного занесення вірусу в Європу залишається. Дві країни сусіди ЄС/ЄЕЗ (Боснія і Герцеговина та Україна) залишаються під високим ризиком тривалого спалаху поліомієліту після імпорту дикого поліовірусу або появи циркулюючого вакцинного поліовірусу (cVDPV). Це пов’язано з неоптимальним виконанням програми вакцинації та низьким популяційним імунітетом.

Триваюча циркуляція дикого поліовірусу типу 1 (WPV1) у Пакистані та Афганістані показує, що все ще існує ризик імпорту хвороби до ЄС/ЄЕЗ. Спалахи cVDPV, які виникають і циркулюють через відсутність імунітету від поліомієліту серед населення, також ілюструють потенційний ризик подальшого міжнародного поширення.

Щоб обмежити ризик повторного зараження та стійкої передачі WPV та cVDPV в ЄС/ЄЕЗ, вкрай важливо підтримувати високий рівень охоплення вакцинацією населення в цілому та збільшити охоплення щепленнями населення з недостатньою імунізацією. Країни ЄС/ЄЕЗ повинні переглянути свої дані щодо охоплення вакцинацією проти поліомієліту та переконатися, що серед населення немає прогалин в імунітеті та є можливість ідентифікувати циркуляцію вірусу за допомогою добре працюючих систем епіднагляду.