Серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності в Україні, в усьому світі та у Львові зокрема. Серцево-судинні захворювання призводять майже до 70% смертей в Україні.
Серцево-судинні захворювання поділяються на : хвороби серця та хвороби артерій і вен.
До хвороб серця відносяться: ішемічна хвороба серця (серцеві напади), інфаркт, ревматична хвороба серця, вроджені вади серця, серцева недостатність тощо.
Хвороби судин: інсульт (ішемічний, геморагічний), підвищений/понижений артеріальний тиск (гіпертонія/гіпотонія), тромбофлебіти, тромбози глибоких вен, гостра ішемія кінцівок.
Факторами ризику серцево-судинних захворювань є:
– вживання тютюну та алкоголю;
– нездорове харчування, надмірна вага, ожиріння; недотримання водного балансу
– недостатня фізична активність; порушення режиму відпочинку і сну;
– забруднення атмосферного повітря;
– стресові професії та ситуації; соціальний статус, матеріальні умови
Головне у профілактиці серцево-судинних захворювань:
– Підтримуйте нормальну масу тіла ; відмовтесь від куріння
– Обмежуйте кількість спожитого алкоголю – за даними ВООЗ, безпечної дози алкоголю не існує, тому будь-яке вживання алкоголю становить небезпеку, чим більша кількість спожитого алкоголю, тим більше підвищується тиск
– Регулярно займайтеся фізичними вправами; намагайтесь уникайте стресів – зберігайте спокій, не хвилюйтесь, чудовою профілактикою впливу стресів є легкий біг, плавання, прогулянки на свіжому повітрі
– Обмежуйте споживання солі-добова норма споживання солі для дорослої людини – не більше 5 грамів (трохи менше чайної ложки); зверніть увагу, що «прихована сіль», яка міститься в маринадах, копчених продуктах, ковбасах, соусах та навіть у звичайному хлібі, може перевищувати цю норму і також має бути врахована.
– Вживайте продукти, багаті на калій-дієта з високим вмістом калію може допомогти знизити артеріальний тиск, продукти, багаті на калій: крупи (особливо гречана, вівсяна, пшоняна), бобові (соя, квасоля, горох), фрукти (абрикоси, виноград, персики, кавуни, чорна смородина, плоди шипшини, у т.ч. сушені курага, родзинки, чорнослив, фініки), овочі (кабачки, буряк, морква, баклажани, картопля), зелень (цибуля, петрушка, кріп, салат тощо).
Відмовтесь від паління, надмірного вживання алкоголю, уникайте стресових ситуацій, підтримуйте нормальну масу тіла та регулярно займайтесь спортом на свіжому повітрі – саме ці прості і корисні звички стануть запорукою міцного здоров’я та довголіття!