k2FtbBdWr1

Сьогодні відзначають Всесвітній день молока

Сьогодні, в  перший день літа разом з Міжнародним днем захисту дітей, відзначають Всесвітній день молока.

Вперше це свято відзначили у 2001 році за пропозицією Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН. З тих пір традиція отримала широке поширення в багатьох країнах світу, зокрема в Україні.. Мета свята- популяризація молока і молочних продуктів серед людей, а також інформування населення про діяльність, пов’язану з молоком і молочним виробництвом.

Молоко є унікальним продуктом за своєю живильною цінністю і при тому воно чудово засвоюється в організмі людини. Це найбільш збалансований і незамінний продукт, особливо для харчування дітей та літніх людей.

«Львівщина дещо відрізняється від інших областей у виробництві молока в тому, що 93%  його  виробляється в особистих селянських господарствах, які утримують понад  90% поголів’я  корів  всього по області. Частка сільськогосподарських підприємств у загальному обсязі виробництва  молока займає всього 7 %. Виробництво молока на одну особу в рік становить 192 кг,  тобто фізіологічну потребу  населення ми забезпечуємо на 50 %. А для  забезпечення фізіологічної потреби населення області в молоці і молокопродуктах у повному обсязі необхідно виробляти  не менше 1 млн. тонн молока”, – наголосила директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Тетяна Гетьман.

За її словами, щороку в області і в цілому по Україні поголів’я корів скорочується, і відповідно виробництво молока зменшується.  Тому, розвиток галузі молочного скотарства в області сьогодні є пріоритетним завданням, і направлений  на збільшення поголів’я  корів і виробництва продукції за рахунок  введення в експлуатацію нових тваринницьких об’єктів, утримання маточного поголів’я корів з продуктивністю 5000 кг і вище молока на корову в рік,  шляхом трансформації особистих селянських господарств  з поголів’ям 5-10 корів  у сімейні фермерські  господарства з поголів’ям 30-50 корів та  залучення фінансового ресурсу державних та регіональних програм підтримки на розвиток виробничої бази.

“Держава активно підтримує сільгосптоваровиробників у галузі тваринництва, і програми підтримки спрямовані на підтримку розвитку малих товаровиробників, зокрема на  збільшення кількості поголів’я молочного стада та виробництва молока, підвищення рентабельності виробництва і прибутковості виробників. На сьогоднішній день зацікавленість особистих селянських господарств до офіційної реєстрації сімейних фермерських господарств та участі у програмах підтримки зростає”, – додалаТетяна Гетьман.

Довідково:

Цікаві факти про молоко:

* Питне молоко — найпоширеніший молочний продукт, вироблений в світі.

* Корова  в середньому дає 90 склянок молока в день.

* Молоко стає білим через білок казеїну, який в ньому міститься. Казеїн утворює частинки кулястої форми — міцели, які забарвлюють молоко в білий колір.

* Білки коров’ячого молока здатні зв’язувати токсини в організмі. Тому досі люди, що працюють на шкідливих виробництвах, отримують безкоштовне молоко.

* Всесвітня асоціація охорони здоров’я рекомендує вживати 330 кілограмів молочних продуктів (у перерахунку на молоко) на рік. Найвищий рівень споживання молочних продуктів на душу населення в минулому році показала Фінляндія (391 кілограм), а найнижчий — Китай (всього лише 30 кілограмів).

* Щоб залишатися здоровими, необхідно вживати три молочні продукту в день, адже саме в них міститься 80% від добової норми споживання кальцію для дорослої людини.