k2FtbBdWr1

У ці вихідні в Карпатах відбудеться фестиваль «Майстерка бойківської кухні»

Вже цієї неділі, 26 вересня, «Асоціація гірських провідників «Ровінь» запрошує скуштувати автентичну бойківську кухню та спробувати свої сили у приготуванні страв. На дні «Карпатського моря» – на хуторі Ровінь села Довге –  вже вдруге відбудеться фестиваль «Майстерка бойківської кухні». Партнер проєкту – Східницька селищна рада.

«Те, що нас вирізняє є нашою цінністю, – зазначає керівниця управління туризму та курортів облдержадміністрації Наталя Табака Бойківський колорит – особливість Львівщини, якою потрібно гордитися. Славнозвісні «Бойківські Фестини» на Турківщині раз на п’ять років збирають туристів з усього світу.

У нашому регіоні є також багато дерев’яних бойківських церков. Одна з них належить до переліку світової спадщини ЮНЕСКО. Це храм Собору Пресвятої Богородиці у Маткові. В селі Урич на Сколівщині діє культурний-громадський центр «Хата у Глубокім». Він розташований у відреставрованій автентичній дерев’яній бойківській садибі. Там можна оглянути сучасну етнографічну виставку. Фестиваль «Майстерка бойківської кухні» є гарним доповненням етнічного туризму у нашій області».

Серед страв, які учасники фестивалю матимуть змогу приготувати та скуштувати, будуть традиційні книші, ощипки, грибна юшка, колочений горох, мачанка та чорні пироги. А ще на гостей чекають лекція дослідниці бойківської кухні Любов Кузик, презентація книжки «Бойківська кухня», ігри та розваги.

Бойки – одна з найчисельніших та найбільш самобутніх етнографічних груп. Коріння бойків загубилося в сивій давнині, а умови їх життя у високогір’ї Карпат витворили неповторну культуру, яка нині є загальнонаціональним надбанням.

«На наших теренах етнічна група українців – бойки – населяє територію Сколівських Бескидів. До нині вони зберегли дуже багату матеріальну та нематеріальну культуру. Особливе місце належить традиційній бойківській кухні. У перспективі вона може стати основою для промоції і туристичного розвитку регіону», – говорить керівниця фестивалю «Майстерка бойківської кухні» Любов Горбацьо.

Проєкт «Майстерка бойківської кухні» реалізується в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, державного агентства розвитку туризму.

Початок фестивалю о 12.00. Участь у майстер-класах – безкоштовна.

Організатори фестивалю забезпечують трансфер для журналістів. Акредитація за телефоном +380 (67) 609 36 40 (до 18.00 24 вересня)

Детальна інформація про фестиваль на сторінці у Фейсбуці або за посиланням.