Одним із найважливіших чинників, що впливає на здоров’я наших дітей, без сумнівів, є правильне та збалансоване харчування.  Усім  добре відомо, що основою здорового денного раціону є сніданок.

Діти, які вранці отримують повноцінний здоровий сніданок, навчаються і розвиваються краще за
однолітків, які обмежуються канапкою з чаєм. Ранковий прийом їжі  служить поштовхом після тривалого сну для того, щоб організм включився до роботи, отримав заряд бадьорості, прекрасне самопочуття і навіть хороші оцінки, оскільки  поживні речовини позитивно вплинуть на мозкову діяльність. Ситі ще з ранку школярі краще навчаються, швидше концентруються й мають більше енергії. 
За статистикою, майже 70% українських школярів снідають бутербродами з маслом, сиром чи ковбасою; 10% – з’їдають вранці лише варене яйце; 4% – зазвичай снідають яєшнею; 1% – їсть вранці
кашу і 15% – найчастіше вибігають з дому без сніданку.
Щоб дитина привчилась із задоволенням снідати вдома та йшла до школи ситою, повною сил і енергії, батькам важливо пам’ятати:  
• ЗАЦІКАВИТИ ДИТИНУ СМАЧНОЮ СТРАВОЮ.
Страви на сніданок повинні бути не складні в приготуванні, але готуватися з якісних та поживних
продуктів, щоб було смачно і цікаво їсти. Покажіть позитивний приклад і перетворіть сніданок у добру традицію, коли сім’я збирається за спільним столом, ділиться планами на прийдешній день. 
• НАСИТИТИ ДИТИНУ КОРИСНОЮ ЇЖЕЮ.
Складаючи меню для дитини 6-12 років, варто знати про кількість необхідних для споживання у цьому віці калорій. Школяреві молодших класів, зважаючи на розумову і фізичну добову активність,
енергетичні витрати на функціонування всіх органів і систем, емоційні навантаження, необхідно
отримувати з їжею 2000-2400 ккал. Причому сніданок обов’язково повинен бути ситним (до 25%
добової норми калорій), смачним і різноманітним. Порція на сніданок має бути невеликою (5-6
столових ложок). Основу сніданку мають становити  вуглеводи (крупи, макарони з твердих сортів
пшениці, цільнозерновий хліб, злакові хлібці, мед), які полегшують розумове навантаження. Дитячому організму для росту необхідний кальцій (молочні продукти). Білки (яйця, сир, відварена на парі риба) прискорюють розумові процеси і підвищують розумову працездатність. Щоб у дитини була хороша пам’ять, необхідно подбати про наявність в їжі вітамінів групи В (волоські горіхи, морква). Для зменшення швидкої стомлюваності та поповнення  дефіциту заліза в організмі, до сніданку важливо додати яблука та/або сухофрукти. При цьому не пропонуйте на сніданок швидких вуглеводів у вигляді цукерок, печива, булочок – вони тільки обдурять організм і не принесуть ніякої користі. 
Урізноманітнюйте смак дитини, намагайтеся протягом одного тижня не повторювати ранковий набір продуктів.
• НАГАДУВАТИ ДИТИНІ ПРО ДІМ.
Необхідно включати в режим дитячого харчування так званий ланч. Це легкий перекус, найчастіше на нього і розрахована довга перерва після другого – третього уроку. Важливо, щоб  «ланч-бокс» був приготований маминими руками. Ланч повинен включати  булочку з маслом і скибочкою відвареного або запеченого м’яса з листом зеленого салату чи інших овочів. Можна доповнити сезонними фруктами,  можуть стати сезонні фрукти, вафлі, зефір, невеликою порцією вафлі, зефіру, чорного шоколаду тощо.
Як стверджують психологи, що в цьому перекусі закладено не тільки джерело сил і енергії, але і 
психологічне підгрунтя, що нагадає дитині про домівку і подумки зігріває.
НАЙКРАЩІ ПРОДУКТИ ДЛЯ ЗБАЛАНСОВАНОГО СНІДАНКУ ШКОЛЯРА.
• Молоко й молочні продукти. Білки – це незамінні речовини для побудови дитячого організму. Молоко, масло і сметану діти шкільного віку повинні їсти щодня.
• Поліненасичені жирні кислоти (рослинні олії) та жиророзчинні вітаміни (A, D, E, K) – є незамінним
джерелом енергії та структурними компонентами нервової тканини, сітківки ока та клітинних мембран. 
• Яйця. Рекомендовано з’їдати 1 раз на день на сніданок, як джерело поживних речовин.
• Фрукти та овочі, багаті клітковиною та вітамінами, сприяють виробленню енергії і поліпшенню
травлення.
• Каші, картопля і макарони.