k2FtbBdWr1

Призначення житлової субсидії: які зміни і нововведення

З 23 вересня 2022 року набули чинності зміни у порядку призначення житлової субсидії.

Відтак, з 1 грудня 2022 року повноваження про призначення, нарахування і виплати житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг переходить від органів соціального захисту населення до органів Пенсійного фонду України.

Станом на 1 жовтня 2022 року у Львівському районі житлову субсидію одержують майже 17 тисяч домогосподарств.

Субсидію можуть отримати громадяни України або ж іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території нашої країни.

Субсидію призначають з місяця звернення до дати закінчення опалювального сезону і розраховують так:

– на неопалювальний сезон – з 1 травня до 30 вересня;

– на опалювальний сезон – з 1 жовтня до 30 квітня.

Зважаючи на переселення людей в нашій країні, відтепер не враховують до середньомісячного сукупного прибутку громадянам під час розрахунку житлової субсидії:

– допомогу на проживання внутрішньо переміщеним особам;

– компенсацію для покриття витрат, пов’язаних з поселенням у своєму житловому приміщенні внутрішньо переміщених осіб за програмою «Прихисток».

Також порядок розрахунку житлової субсидії на оплату електроенергії домогосподарствам, які внаслідок збройної агресії рф проти України залишилися без централізованого постачання теплової енергії та/або постачання природного газу і використовують побутові електроприлади для обігріву житлових приміщень, діє на всіх територіях, які розташовані в районі бойових дій, або які перебувають у тимчасовій окупації.

Також переглянуті критерії надання житлових субсидій особам, яким надають допомогу через часткове безробіття, а також людям, які втратили роботу під час воєнного стану, передбачивши можливість призначення субсидії з урахуванням фактично отриманих прибутків у розмірі допомоги через безробіття.

Також передбачене надання права на отримання житлової субсидії особам, які:

1. мають у власності декілька житлових приміщень або будинків, право власності на які набуте шляхом успадкування;

2. належать до складу домогосподарства і перебувають за кордоном у період дії воєнного стану;

3. мають заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, яка утворилась в період дії воєнного стану.

До 30 листопада 2022 року заяви приймають структурні підрозділи з питань соціального захисту населення лише в електронній формі через офіційний веб-сайт

Мінсоцполітики або через «Дію» за зареєстрованим/задекларованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи – за фактичним місцем проживання).

3 1 грудня ці заяви прийматимуть органи Пенсійного фонду України, зокрема – у випадку надсилання їх поштою або в електронній формі (через веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України, мобільний додаток Пенсійного фонду України, засобами Порталу Дія) незалежно від місця проживання.

Також заяви з необхідними документами для призначення субсидії у будь-який час приймають у сільських, селищних, міських радах територіальної громади або військової адміністрації та ЦНАПах за зареєстрованим/задекларованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи – за фактичним місцем проживання), які передають їх протягом трьох робочих днів з дати їх надходження уповноваженому органу (з 1 грудня – органам Пенсійного фонду України).

Усі зазначені зміни дозволять забезпечити вчасність та ефективність надання житлових субсидій, що особливо актуально в умовах опалювального сезону.

Упродовж жовтня-листопада поточного року органи соціального захисту зроблять масовий автоматичний перерахунок субсидій на опалювальний період.

Після цього упродовж грудня 2022 року – березня 2023 року всі особові справи про одержувачів житлових субсидій передадуть органам Пенсійного фонду України.