Небезпека пічного опалення обумовлюється тим, що кожна піч – це джерело вогню. Частіше за все пожежі відбуваються через перегрівання печей, появи у цегляній кладці тріщин, а також в результаті застосування для розтоплювання печей горючих і легкозаймистих рідин, випаданні з топки або зольника вуглин.

У разі користування пічним опаленням:

перед початком, а також протягом усього опалювального сезону слід очищати димоходи та печі від сажі, щоб не сталось її займання;

– очищення від сажі та різноманітного бруду необхідно провадити для опалювальних печей періодичної дії на твердому та рідкому паливі не рідше одного разу на три місяці;

– біля кожної печі перед топковим отвором на горючій підлозі слід прибити металевий лист розміром не менше 0,5 х 0,7 м;

– усі димові труби та стіни на горищі, через які прокладено димові канали, повинні бути заштукатурені й побілені;

– золу й шлак, що їх видаляють із топки, необхідно заливати водою та виносити в спеціально відведені місця;

– не дозволяється висипати золу й шлак поблизу будівель.

Під час використання пічного опалення не допускається:

– залишати печі, в яких горить полум’я, без нагляду;

– користуватися печами, які мають тріщини;

– розміщувати паливо, інші горючі речовини та матеріали безпосередньо перед топковим отвором;

– зберігати незагашені вуглини та попіл у металевому посуді, встановленому на дерев’яній підлозі або горючій підставці;

– сушити й складати на печах одяг, дрова, інші горючі предмети та матеріали;

– застосовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини;

– використовувати для опалення дрова, довжина яких перевищує розміри топки;

– зберігати у приміщенні запас палива, який перевищує добову потребу.

Дотримання цих простих правил дозволить зберегти ваше життя та життя близьких вам людей!