Особливу увагу під час спеки необхідно приділяти дітям, оскільки через недосконалість терморегуляції саме організм дитини є найбільш вразливим до впливу високої температури.

У невеликій кількості сонячні промені потрібні дітям – це чудова профілактика захворювань, зміцнення захисних реакцій організму, «харчування» для шкіри.

Під час перебування на сонці відбувається активація вітаміну Д, який є необхідним для дитячого організму. Однак, надлишок ультрафіолету, безумовно, небезпечний.

З метою запобігання негативному впливу сонячних променів необхідно забезпечити перебування дітей у тіні у період з 11 до 16 години, щоб запобігти тепловому удару та сонячних опіків і дотримуватись декількох рекомендацій:

обмеження перебування на сонці;

носіння легкого світлого одягу з натуральних матеріалів і головних уборів у спеку та при необхідності нанесення кремів з УФ-фільтрами;

дотримання питного режиму;

відмова від важкої їжі на користь легкозасвоюваної (овочі, фрукти, кисломолочні продукти);

посилений нагляд за дітьми у період найбільшої сонячної активності.

При появі перших ознак перегріву у дитини (втома, головний біль, підвищення температури тіла, запаморочення, слабкість, нудота, шум у вухах, потемніння в очах, задуха, серцебиття) слід провести заходи щодо охолодження організму: покинути зону перегрівання, звільнитись від верхнього одягу, прийняти горизонтальне положення, змочити обличчя прохолодною водою або обгорнути змоченою у воді серветкою (рушником), обов’язково напоїти дитину, щоб уникнути зневоднення організму.

У разі появи судом та непритомності необхідно негайно викликати швидку допомогу та до її приїзду виконувати всі можливі з вище зазначених заходів.