Під час війни дітям дуже важливо мати підтримку своїх батьків — це дає їм відчуття захищеності в такий надскладний час. Однак навіть під час війни деякі сім’ї руйнуються, тож діти вимушені, окрім негативних емоцій, пов’язаних з війною, відчувати переживання, пов’язані з розлученням батьків.

Варто пам’ятати, що кожна дитина має право на піклування за участі обох батьків незалежно від того, чи перебувають вони в шлюбі між собою, чи ні. Розлучення батьків завжди є травматичною подією для дитини.

Одним зі способів розв’язання таких конфліктів є медіація. Ця послуга зазвичай дієва на початковому етапі конфлікту та допомагає розв’язати проблему на етапі її зародження.

Медіація — це визнаний в Україні та світі ефективний спосіб врегулювання спорів та розв’язання спірних питань між батьками, що розлучаються. Вона дає змогу знаходити спільні рішення, враховуючи інтереси всіх членів родини, особливо дітей.

Процес медіації відбувається із залученням підготовленого фахівця, який допомагає сторонам конфлікту налагодити процес комунікації і проаналізувати конфліктну ситуацію таким чином, щоб вони самі змогли обрати той варіант рішення, який би задовольняв інтереси і потреби усіх учасників конфлікту.

Важливо пам’ятати, що у процесі медіації медіатор не пропонує варіанти і не приймає рішення за учасників; сторони самостійно приймають рішення, які спрямовані на задоволення їх потреб та інтересів.

Від того, наскільки швидко батьки приходять до спільного рішення щодо всіх або частини спірних питань, залежить збереження родинних стосунків — діти зберігають контакт з обома батьками та швидше і менш травматично адаптуються до змін.