Утім організатори будь-якої події мають зробити її безбар’єрною і доступною, подбавши про комфорт абсолютно кожного з учасників.

Правильна організація онлайн-заходу забезпечує його повну доступність для людей з порушеннями зору та слуху. Це вимагає попередньої підготовки та врахування ключових моментів.

1. Оберіть придатну для проведення заходу платформу трансляції. Вебсайт має відповідати стандартам доступності, таким як WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines). Це забезпечить легкість у навігації та використанні вебсторінок та інтерфейсів користувача.

2. Для людей з порушеннями слуху забезпечте можливість отримання транскрипції аудіоматеріалів. Можна надати письмову версію виступів спікерів або використати послуги автоматичного перекладу мовлення на текст.

3. Також додайте можливість перегляду відео з субтитрами. Люди з порушеннями слуху зможуть сприймати зміст заходу ще й в текстовій формі.

4. Для людей з порушеннями зору забезпечте візуальну підтримку. Це можуть бути контрастні кольори та чіткий шрифт на вебсторінках. Підготуйте альтернативні тексти для малюнків та графіків, які описують зображення. Зробіть у доступних форматах додаткові матеріали, такі як презентації або діаграми.

5. Переконайтеся, що ваш захід можна переглядати з використанням технологій допомоги. Наприклад, екранних читачів, плагінів для великого шрифту або браузерів із підтримкою користувачів з порушеннями зору.

6. Обов’язково перед запуском онлайн-заходу проведіть тестування на функціонал. Перевірте працездатність, якість надання субтитрів, транскрипції, сприйняття альтернативних текстів тощо.

Запропонуйте можливість зворотного зв’язку, щоб люди могли повідомляти про проблеми та запитувати додаткову підтримку.

Матеріал підготовлений на основі «Гайду безбар’єрних подій», який можна завантажити у форматі книги – https://bit.ly/4diKCbJ або користуватися як розділом «Довідника безбар’єрності» – https://bit.ly/3wdrgnO

Юстиція без барʼєрів – ініціатива у межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні. Стратегія розроблена за ініціативи першої леді Олени Зеленської.