До січня триватиме перехідний період, визначений Кабінетом Міністрів для закладів, аби ті змогли підготуватись до запровадження нових норм харчування у своїх школах.
Нові норми покликані внести чимало змін у шкільне меню, відтак на місцях ретельно до цього готуються.
У департаменті освіти та науки ухвалили рішення провести серію семінарів для керівників шкіл, адже відповідальність за харчування у школах покладено перш за все на директорів.
«Ми розпочинаємо серію тренінгів для керівників, у яку входитимуть навчання різним нюансам організації харчування дітей. До наших онлайн курсів ми залучили директорку Жовтанецького опорного закладу Жанну Король, яка має певний досвід у питанні організації харчування, облаштуванні харчоблоку і напрацювання щодо складання меню за рецептурником Євгена Клопотенка», – розповіла начальник відділу дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти департаменту освіти і науки Ірина Сислюк.
У межах навчання для директорів розглянуть нормативно-правову базу, санітарний регламент, зміни щодо норм харчування, проведуть тренінг із визначення енергетичної цінності страв, складатимуть чотиритижневе меню тощо.
«Згідно із дослідженням Асоціації дієтологів України, дітлахи вживають значно більше солі і цукру, ніж це можна робити без шкоди для здоров’я. Майже 20% підлітків мають надлишкову вагу. Звісно, є багато причин цієї проблеми, але одна із них – це здорове харчування. Приємно тішить, що питання здорового харчування нарешті зрушило з мертвої точки, однак складання нового меню – дуже непросте завдання. Воно вимагає не лише кропіткої роботи, а й спеціальних знань», – наголосила Жанна Король.
Навчання розпочнуть уже найближчими днями. Цього тижня у семінарах візьмуть участь директори шкіл Стрийського та Самбірського районів. Поетапно таким навчаннях охоплять керівників усіх шкіл області.