Ботулізм – гостра токсикоінфекція, спричинена паличкою Clostridium botulinum, що міститься в неправильно приготованих консервах.

Як запобігти отруєнню ботулізмом:

  • не куштувати в’ялену і копчену рибу, мариновані гриби, домашню ковбасу, м’ясні консерви, які виготовлені з порушенням норм або неправильно зберігались;
  • перед вживанням м`ясні консерви необхідно прокип`ятити – за високої температури ботулічний токсин руйнується;
  • ковбаси, окости, буженину перед вживанням бажано проварити або бодай добре прогріти у духовці;
  • мариновані гриби – промити і прокип`ятити 20-30 хв.;
  • не варто вживати овочеві консерви, що мають ознаки зіпсованості або з порушеною герметичністю, небезпечно навіть куштувати такий продукт. Не можна давати їх домашнім тваринам.

Пам’ятайте про підступність ботулізму – уражені продукти зберігають свіжий вигляд і

запах!

Симптоми захворювання.

Починається захворювання раптово, із симптомів ураження шлунково-кишкового тракту

(нудота, блювота, пронос), на тлі яких або услід за ними з`являються: подвоєння і “сітка”

(заволока) в очах, утруднене ковтання, хрипкість голосу, м`язова слабкість.

Перша допомога:

  • негайно викликати швидку допомогу;
  • до прибуття “швидкої” або лікаря необхідно промити шлунок великою кількістю води з содою – ботулічний токсин швидко руйнується в лужному середовищі;

терміново ввести протиботулічну сироватку, яка, власне, і може врятувати постраждалого