k2FtbBdWr1

Відділ з питань оборонної роботи та цивільного захисту попереджає про небезпеку отруєння чадним газом

Під час опалювального періоду зростає ймовірність виникнення нещасних випадків під час експлуатації газового та пічного обладнання. Нагадуємо, що виконання нескладних правил техніки безпеки допоможе зберегти здоров’я та життя вам та вашим близьким.

У побуті чадний газ є продуктом неповного згорання палива – вугілля, газу, бензину. Найбільша небезпека отруїтися чадним газом існує у помешканнях, що опалюються автономно природним газом, дровами чи вугіллям.
Чадний газ неможливо відчути або побачити, оскільки він не має ні смаку, ні запаху, ні кольору, не є подразнюючим. У той же час він легко змішується з повітрям, а також без перешкод розповсюджується. На присутність чадного газу можуть вказувати кіптява, задимленість, жовтий колір полум’я.
Потрапляючи в кров людини, чадний газ зв’язується з гемоглобіном, утворюючи сполуку, яка блокує передачу кисню до тканин організму. Як наслідок – виникають головний біль, задуха, стук у скронях, запаморочення, біль у грудях, сухий кашель, нудота, блювання, зорові та слухові галюцинації, підвищений артеріальний тиск. У важких випадках – параліч, судоми, втрата свідомості та, як наслідок, смерть протягом 3 хвилин.
Щоб уникнути отруєння чадним газом забороняється:
– знаходитися тривалий час у приміщенні, де працює газова колонка або котел;
– опалювати квартиру за допомогою газової плити або духовки;
– готувати їжу при одночасній роботі всіх 4 – 5 включених конфорок газової плити;
– обігрівати приміщення за допомогою печі, в якій є щілини;
– закривати заслінку печі, поки триває процес горіння;
– залишати розтоплену піч без контролю (на ніч);
– тривалий час знаходитися в гаражі, якщо включено двигун автомобіля та зачинено всі вікна і двері;
– виконувати самостійно будь-які роботи з газовими та вентиляційними системами і пристроями.
Натомість необхідно:
– не рідше одного разу на 3 місяці перевіряти справність вентиляції в кухні та ванній кімнаті (наприклад, за допомогою листочка паперу або полум’я свічки);
– не рідше одного разу на рік запрошувати представника компанії-постачальника газу для контролю стану газової колонки, котла та плити;
– вимагати від балансоутримувача будинку проводити профілактичні огляди димоходів не рідше одного разу на рік (для димоходів опалювальних печей, газових водонагрівачів і опалювальних котлів, які працюють сезонно. Для обладнання, яке працює постійно – два рази на рік);
– регулярно провітрювати квартиру.
Також, дієвим способом вберегти себе та своїх рідних від отруєння чадним газом є встановлення в помешканні побутового датчика-сигналізатора чадного газу.
При отруєнні чадним газом необхідно:
– викликати швидку допомогу;
– вивести (винести) отруєну людину з приміщення, насиченого чадним газом;
– перевірити у непритомної людини прохідність дихальних шляхів (очистити ротову порожнину від виділень, мокроти, блювотних мас);
– непритомну людину покласти на бік у безпечній позі, слідкувати, щоб голова не була закинута;
– дати постраждалому кисень (забезпечити доступ свіжого повітря, відкрити вікно).